Мистериозен грък взе "Ремотекс"

Мистериозен грък взе "Ремотекс" | StandartNews.com

Стара Загора. Мистериозен грък взе фалиралото ремонтно предприятие "Ремотекс" - Раднево, което повече от година не работи. Работниците обаче не очакват чудеса от новия собственик Йоаннис Гиофкос. "Ние знаехме от началото на годината от промяната в Търговския регистър, че Йоргос, както му викат работниците, е купил 10 на сто от капитала", каза общинският председател на КНСБ в Раднево Бойка Боева. Още тогава гъркът се спрягал като един от потенциалните собственици и той наистина стана. Смешната сума, която е платил за останалите 90 на сто от капитала на предприятието - 500 хил. лв, кара изтерзаните работници от Ремотекс и синдикатите да са крайно скептични, че той е истинският собственик. Както е известно, бившите собственици Сабин Спахиев и Галин Неделчев искаха много милиони от държавата, която бе решила да откупи мажоритарния дял - спрягаха се цифри от 20 до 40 млн. лв. След одита, назначен от БЕХ, лъснаха и нови дългове, и държавата даде заден.

Миналата седмица се почувствало някакво оживление в "Ремотекс", след като новият собственик стана публично известен. Бояджийска бригада лъснала главната алея, почистили тревата и боядисали бордюрите. "Виждате, че предприятието вече има друг вид, до две седмици ще бъде готов и управленският екип", обещал на Боева ръководителят на тази акция. Той обаче бил лаконичен и пестелив на думи за бъдещето. Представил се на синдикалната шефка само с фамилното име - Петров, и отказал да потвърди дали е официален представител на собственика.

Станало ясно още, че има и официална заповед за още две седмица платен престой на ремонтното предприятие, макар че то не плаща заплати от година и половина и дължи вече близо 4 млн. лв. на работниците. Много от тях вече са осъдили предприятието и имали изпълнителни листове за принудително събиране на дължимите им заплати. По последна информация в "Ремототекс" от над 600 души персонал са останали вече под 300 души, повечето със слаба квалификация. И това според синдикатите и загубилите всяка надежда работници ще бъде главната пречка ремонтното предприятие отново да тръгне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай