Минути преди дерайлиралия влак са минали безпроблемно други два

Минути преди дерайлиралия влак са минали безпроблемно други два   | StandartNews.com

Стара Загора. Минути преди дерайлиралия влак край жп гара Калояновец безпроблемно през същия участък са минали един след друг други два влака по повод твърденията за някаква техническа неизправност по трасето. Това съобщи Неделчо Спасов, началник-инспекция „Безопасност на превозите" в НКЖИ в сряда пред журналисти на мястото на катастрофата.

В 15.04 през гарата и същите стрелки за отклонение на съседния коловоз е влязъл пътнически влак 40244 от Димитровград. Седем минути след него в обратна посока преминава и експрес и двата влака се разминали в междугарието.

Стрелките и маршрутите на излезлия от релсите бърз влак за Бургас няколко минути по-късно са заключение в релейното помещение на гарата и достъп до тях имат само следователите, добави Спасов. Според него и главният и предупредителният светофар са показвали, че влакът трябва да влезе в гарата с 40 км/ч, а не с 98 км/ч, колкото е показала контролната скоростна лента.

„Това са видели, колегите от БДЖ, като са свалили лентата, но скоростта трябва да бъде потвърдена от следствието", направи уточнението експертът. Още вечерта е била иззета и черната кутия на локомoтива и запечатана в двоен плик пред двама следователи и две поемни лица.

„Освен скоростта черната кутия записва положението на спирачката, начина на задействането и в момента на инцидента, времето на задействане", добави Спасов. Черната кутия се разчитала чрез специален софтуер и нямало как да се манипулира, тъй като програмния продукт се пазел и в Министерството на транспорт.

Според шефа по безопасността на превозите в този жп участъка имало най-висока степен на сигнализации и контрол по всички евростандарти – 10 на 9 степен. Самата инсталация се самотествала, дори при минамално съмнение за отклонение от работните параметри – било на пътното или локомотивно оборудване, преминавала в забранителен режим и спирачките на локомотива или мотрисата се задействат автоматично.

Тази допълнителна система за контрол, ако е включена на практика дублирала машиниста на влака и му изземвала функциите, ако допусне някакво нарушение, поясни още експертът.

Дали е била включена тази система щяло да стане ясно след разчитане на черната кутия.

Според Спасов не било много редно титулярът-машинист Венко Тодоров, който загина, да поверява управлението на влака на своя помощник Христо Тиляшев. Той е бил само на две седмици в пътническите превози, а управлението на пътнически влак било доста по-различно от товарен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай