Министър Тагарев: Намаляването на бюджета няма да доведе до съкращаване на служители

Министър Тагарев: Намаляването на бюджета няма да доведе до съкращаване на служители | StandartNews.com

Варна. "Ще съкращаваме основно административни дейности, като командировки, които не засягат мисии и учения". Това обяви служебният министър на отбраната приоткриване на виртуално стрелбище във Варна. Новата придобивка ще спести доста средства за муниции на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и ВМС. Комплексът беше открит в понеделник в сградата на морската Алма матер в присъствието на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

На стрелбището курсанти показаха предимствата на двете секции на тренажора - за стрелба с автомати и с пистолети. Всяка от тях има по 4 работни места и едно за инструктор.

Освен липсата на обичайния шум, виртуалното стрелбище предлага и други практически екстри. В софтуера са заложени 60 тренировъчни програми, които симулират реални бойни действия. Най-атрактивната е спасяването на заложник при антитерористична операция.

Системата отчита в реално време успешните и неуспешни попадения, като записва и архивира упражненията и резултатите от тях. За възпитаниците на ВВМУ и състава на ВМС тя решава и наболелия проблем с липсата на място за тренировки по стрелба, тъй като сегашната база в Долни чифлик е неизползваема през част от годината.

През лятото, например, не се разрешава провеждането на занятия там, тъй като има риск от подпалването на сухи треви, обясни началникът на ВВМУ  проф. кап. I ранг Боян Медникаров.

Инвестицията в интерактивното стрелбище е около 30 000 лв. собствени средства на вуза. Базата ще се ползва от курсанти, матроси и  офицери от ВВМУ и ВМС, но достъп ще имат и цивилни, които се подготвят да вземат сертификат за охранители.

Новата придобивка на ВВМУ е в тон с политиката за съкращения на разходите в отбраната. "Трябва да ги редуцираме с над 5 млн. лв. Ще съкращаваме основно административни дейности, като командировки, които не засягат мисии и учения", обясни министър Тагарев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай