Майсторка на писани яйца дава уроци в музея

Майсторка на писани яйца дава уроци в музея | StandartNews.com

Работилница за писани яйца събра в регионалния исторически музей куп любопитни деца и възрастни на връх Велики четвъртък, в който по традиция се боядисват великденските яйца. Тънкостите на рисуването върху черупката на яйцето с писалка и восък разкри известният майстор Гинка Есапчиева.

„Върху сурови яйца се рисуват фигури с чист пчелен восък. След това яйцата киснат в подсолена вода определено време, боядисват се само с памучна боя, която трябва добре да се разтвори" обяснява Гинка. След като изстинат, водата се прецежда, яйцата се боядисват наново и се варят на много тих огън. След сваряването на им восъкът пада и остава отпечатъкът върху яйцето.

Старата технология, младата жена от Велинград, която сега живее в Стара Загора, е наследила от баба си. Днес обаче тя използва електронна писалка, с която нанася восъка върху яйцето. Освен че й спестява ценно време, този нов метод прави великденските яйца много по-красиви.

Според Гинка техниката може да бъде приложена от всяка домакиня с готови цветни восъци и комплекти за изписване на яйца, които се продават навсякъде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай