Майки искат на протест за приемни родители

Майки искат на протест за приемни родители | StandartNews.com

Майки на деца с увреждания поискаха да станат приемни родители. "Нямаме друг изход, въпреки че звучи невероятно. Искаме статут на приемни родители, за да гледаме собствените си деца с увреждания, на които доскоро бяхме лични асистенти", обяви пред журналисти Нина Собаджиева, която е организатор на протеста.

Точно в 11 часа майките застанаха пред сградата на община Сливен. Ние настояваме да получим такъв статут, защото един приемен родител получава 600 лева, за да гледа здраво дете. След последните реформи, а по новата програма за лични асистенти, ще работим по 4 часа, но за двама потребители. Това безумно решение е взето на база отпуснатите финансови средства. Никой родител няма да остави детето си, за да отиде да обслужва нуждите на друг потребител, категорична е Собаджиева. Тя изчисли, че за 4 работни часа държавата ще дава половин минимална работна заплата, което прави след удръжките по-малко от 200 лева на месец. Затова ние искаме статут на приемни родители, каза Собаджиева.

Нуждите на община Сливен за помощ на деца с увреждания са за повече от 160 души. По новата програма обаче на общината се отпускат едва 65 лични асистента. С това решение държавата грубо нарушава правата на децата с увреждания и на хората с увреждания, а определението Личен асистент губи смисъл, твърдят протестиращите. Те са адресирали жалба до министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, Агенцията за закрила на детето и Агенцията за хора с увреждания. Нина Собаджиева съобщи, че сливенски майки на деца с увреждания ще вземат участие в подготвен национален протест в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай