Кучето Враца тръгна по стъпките на Ботев

Ученичка припадна до вечния огън до паметника на Войводата

Кучето Враца тръгна по стъпките на Ботев | StandartNews.com

Враца. Кучето Враца крачи в колоните на националния туристически поход от "Козлодуй до Околчица". Песът, който няма паспорт за родословие, за трета поредна година ще извърви 120 километра по пътя от брега на Дунава до Врачанския балкан, по който преди 137 години е минал Христо Ботев с четата си от 200 юнаци. Плътно до него ще е стопанинът му - планинският спасител Венелин Петков, който пък за девети път ще върви по трасето.

Тази години в похода участват 876 туристи от училища и клубове в цялата страна, съобщи комендантът Георги Петков. Той самият за 33 път е начело на колоните.

Началото на Ботевите дни и ритуалът по изпращането на походниците във Враца бе съпроводен и с инцидент. Ученичка от караула на вечния огън до паметника на Войводата на централния площад припадна секунди, след като той бе запален. На момичето вероятно му прилоша от газовете, които се отделят от факлата. Извиканата линейка пристигна след около 12 минути и го закара в болницата. В това време Негово преосвещенство траянополският епископ Киприян отслужи водосвет за добър път и успех на похода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай