Кметове искат да се изкупи всичкият тютюн, за да няма бунтове

Кметове искат да се изкупи всичкият тютюн, за да няма бунтове | StandartNews.com

Благоевград. За да няма бунтове на тютюнопроизводители посред зима, е необходимо земеделското министерство да помогне за изкупуването на цялата продукция. Защото не е тайна, че половината от тютюна не е договорен с фирмите, които го изкупуват. Настояването е на кметове на общини в Пиринския край.

„Изпратих писмо до земеделския министър Десислава Танева, за да го запозная с най-големите проблеми в бранша. Министерството трябва да инициира среща между представители на тютюнопроизводителите и на фирмите – купувачи. Най-важните за решаване въпроси са стартирането навреме на изкупуването на тютюна, определяне на средна изкупна цена и гаранции за изкупуването на целия произведен тютюн, макар и недоговориран", заяви Арбен Мименов, който е кмет на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн. Той е изразил притесненията си за забавянето на изкупната кампания, за ниските изкупни цени и нераздадените още амбалажи за манипулацията на тютюна.

Мименов е категоричен, че новото ръководство на земеделското министерство трябва да преразгледа Проекта за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия, както и да съдейства за по-скорошното му приемане от Народното събрание. Само така тютюнджиите ще бъдат защитени при изкупуването и окачествяването на тютюна. На проведените досега срещи и разговори с представители на фирмите - купувачи има обещания, че ще започне изкупуването в най-скоро време и че техните регионални представители следят подготовката и манипулацията на тютюна. Проблемът е, че на много места дори не е раздаден никакъв амбалаж. Фирмите са уверили, че ще изкупят всички количества договориран тютюн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай