Кметът на Разлог иска ски зона край града

Кметът на Разлог иска ски зона край града | StandartNews.com

Разлог. Кметът на община Разлог Красимир Герчев за пореден път повдигна въпроса за бъдещето на големия проект за ски зона „Кулиното" в Пирин планина. Градоначалникът посочи като главен проблем за развитие на целия регион блокираната актуализация на плана за управление на Национален парк „Пирин".

„По-лесно би се променила Конституцията на страната, отколкото текстовете, които са заложени в този план. Ситуацията е много притеснителна, защото европейският проект, който трябва да финансира актуализацията на плана, изтича следващата година, а с всички съдебни решения и процедурни хватки това е блокирано", каза Герчев.

Сегашният план е остарял и няма как той да е меродавен за днешните условия, след като за 10 години икономическата ситуация в страната е променена. Кметът призова да се погледне отговорно и държавнически на казуса с актуализацията на плана за управление на НП „Пирин".

„Без намесата на държавата въпросът няма да бъде решен. Никой не иска от държавата да финансира проекти за развитие на зимния туризъм. Има инвеститори, които търсят и искат да реализират такива добри проекти. Анализът, който е направен по отношение на ски писти, ски пътища, показва, че ние имаме прекрасни условия за развитие на туризма.", твърди Красимир Герчев.

Кметът апелира за разработването на Стратегия за туризма и обособяване на зони за зимен туризъм. „Те се броят на едната ръка, това са Пирин, Рила, Родопи и Витоша. Най-накрая трябва да бъде приета тази стратегия и трябва да се поставят конкретни цели", допълни той. Спъва се развитието на региона тук, за да могат туристите да ходят другаде. Той смята, че от тази ситуация се облагодетелстват не български, а чужди региони, защото този пазар носи икономическо развитие. Блокирайки един или друг проект например в Боровец, Пампорово, Пирин, се гарантира, че туристите ще отидат в друга страна, където има изградени огромен брой писти и лифтови съоръжения. Губим туристите дори от близките ни държави Гърция, Турция, Сърбия, Румъния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай