Кмет иска социален център за хора със зрителни проблеми

Кмет иска социален център за хора със зрителни проблеми | StandartNews.com

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов внесе предложение до общинския съвет да бъде създаден Център за социална рехабилитация и интеграция за лица със зрителни увреждания в града. За целта е необходимо да бъде извършено актуализиране на Общинската стратегия за развитие на социалните услуги 2016 – 2020 г. и на годишния план за развитие на социалните услуги. Към този момент в Благоевград функционира Център за социална рехабилитация и интеграция, чиито услуги са насочени към деца и младежи.

Чрез разкриването на нов център за лица със зрителни увреждания, ще бъде създадена възможност да се осигури специфична подкрепа за тях. Базата ще включва различни дейности - зрителна рехабилитация, Брайлова грамотност, ориентиране и мобилност, обучение за ползване на мобилен телефон, психологическа помощ и подкрепа, използване на специфична фонетика, компютърна грамотност и др. Центърът за социална рехабилитация и интеграция за лица със зрителни увреждания ще бъде с капацитет 30 места.

Предложението на кмета е финансирането му да бъде държавна делегирана дейност или средства от оперативни и/или други програми за финансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай