Издигнаха 45 м подпорна стена в подножието на храм „Св. Йоан Предтеча”

Издигнаха 45 м подпорна стена в подножието на храм „Св. Йоан Предтеча”  | StandartNews.com

Подпорна стена с дължина 45 м бе издигната в подножието на средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча" в кв. „Веселчане". Възложители на обекта са Областна администрация Кърджали в лицето на областния управител и Българската православна църква, представлявана от Пловдивския митрополит Николай.

Изпълнител на строителните работи е „Устра холдинг". Изграждането на стената се наложи след като преди две години бяха констатирани вертикални пукнатини по зидовете и свличания на земна маса, които застрашиха целостта на храма. Освен подпорната стена, бе извършено и превантивно укрепване на ската с геокомпозитен синтетичен материал, който разделя храмовия комплекс от Водното огледало, с цел защита от ерозионни процеси. Държавна приемателна комисия, председателствана от началника на регионалната ДНСК инж. Диян Катранджиев, установи годността за ползване на строежа.

Обектът е на стойност 195 573 лева. Средствата са осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай