Ивановци остана с един Иван

Ивановци остана с един Иван  | StandartNews.com

Видин. Село Ивановци остана само с един Иван - 50-годишният Иван Велков, съобщи кметът на селото-именяк Маша Каменова. Някога във всяка къща имало Иван, тъй като дълги години младите семейства кръщавали децата си на създателя на селото – Иван от село Цървена ябълка, Сръбско. Той дошъл оттатък планината, защото искал да се засели в равно място с плодородна земя. Отседнал и останал до края на живота си. Започнали да наричат селото по името му, а след това то станало и законното му название.

Ивановден бил неофициалният празник на селото. Днес обаче и официалният – 24 май, няма кой да празнува. Останали са стотина души предимно възрастни хора. Повечето са болни, самотни и на никого не му е до веселба, обясни кметът.

Допреди 3 години се събирахме не толкова да се черпим, колкото да си спомним миналото. Имаме 80 – 90-годишни съселяни, които помнят времето, когато са празнували Ивановден. Ергените къпели в ледената вода на реката, а в къщите на именяците се опъвали големи трапези. Всеки можел да дойде в дома на всеки и да се весели докогато си иска, разказват сега старите жители на селото. Днес Ивановден в Ивановци е само спомен. И на именяка Иван не му до веселба. Безработен е, заключава Маша Каменова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай