Историци бранят българския Йерусалим

Историци бранят българския Йерусалим | StandartNews.com

Стара Загора. Настояваме архитектурният комплекс „Музей на религиите" в Стара Загора да запази статута си на уникална музейна експозиция – паметник на етническата, верската и културната толерантност. Това се казва в официално становище на регионалния исторически музей в Града на липите. То е отговор изявлението на говорителя на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов в местния печат, който за пореден декларира апетитите на мюсюлманското вероизповедание към някогашната Ески Джамия, превърната основателно в музей. „Тя е построена като молитвен храм и съвсем естествено е отново да бъде молитвен храм", категоричен е Асенов с уговорката, че все пак съдът трябвало да се произнесе спора за собствеността и.

Музеят на религиите е уникално култово място в центъра на Стара Загора, почитано като свещено през различни исторически епохи, контрират специалистите от регионалния исторически музей. Те напомнят, че археологическите проучвания под основите на джамията са разкрили невероятно наслагване на религиозни практики, извършвани тук - останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха (Х-ІХ в. пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ–ІІІ в.), средновековна християнска гробищна църква (края на Х–ХІІІ в.) и мюсюлмански храм (ХV-ХХ в.) – Това са безспорни доказателства за рядко срещана приемственост, посочват специалистите защо Музеят на религиите бе наречен Българският Йерусалим.

Според тях мюсюлманския храм Ески джамия е най-добре запазен благодарение на признаването й за народна старина още през 1927 г. През 1968 г. тя е обявена и за национален архитектурно-строителен паметник на културата от Античността и Средновековието, а през 1972 г. и стенописите - за паметник на архитектурата и изобразителното изкуство от национално значение. Този статут на архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение е препотвърден през 1975 г. През 2003 г. пък със заповед на директора на НИПК границите на средновековната християнска гробищна църква вътре в джамията са определени като индивидуален археологически паметник на културата.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай