Христо Бозов: Трябва да помагаме на моряците в беда

Христо Бозов: Трябва да помагаме на моряците в беда | StandartNews.com

Варна. Община Варна може да се ангажира с програма, която да е в помощ на моряци, които са изпаднали в беда. Това заяви независимият кандидат за кмет доц. д-р Христо Бозов на срещата по повод Деня на моряка.

Председателят на Асоциацията на капитаните кап. Димитър Димитров прочете трогателно писмо от кап. Светлозар Собаджиев, който лежи от 2 години в затвор в Панама.

Двама министри са съвипускници на капитан Собаджиев, посочи Димитров и припомни за кампанията на Асоцията да му помогне. Хората на морето бяха категорични, че държавата трябва да направи възможното, за да помага с юридическа, финансова, психологическа и морална подкрепа на изпаднали в подобна ситуация българи. Председателят на българската асоциация на морските капитани цитира още няколко подобни случая с наши моряци по света.

„Задължително е да има подкрепа – психологическа и морална, защото подобно преживяване оставя отпечатък за цял живот. Особено е необходима подобна помощ за екипажи, които са били подложени на пиратски нападения", коментира след срещата доц. Бозов. Той уточни, че ще търси вариант варненските моряци да могат да разчитат на такава помощ.

„Почти във всяко семейство във Варна има човек с тази професия. Желая на всички, които са свързали живота си с морето и на техните семейства да са здрави. Нека имат попътен вятър и винаги девет фута под кила", заяви доц. д-р Бозов, чийто живот също е свързан с морето. Независимият кандидат за кмет е бил част от екипажа на родната подводница „Слава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай