Христо Бозов с „Мозъчен тръст" за Варна

Христо Бозов с „Мозъчен тръст" за Варна | StandartNews.com

Варна. „Мозъчен тръст", който да генерира идеи за развитието на Варна създава независимият кандидат–кмет доц. д-р Христо Бозов.

Попълнението ще дойде от университетите на града и от научните среди в 3–те института. Това обяви на среща с лекарите от ДКЦ „Св.Климентина„ доц. Бозов. А шефът на центъра д-р Иван Иванов подсказа идея за създаване на мощен общински диагностичен комплекс за Варна, в който изследванията на пациента да се правят „от-до". Това е в интерес на хората, които искат на едно място да получат пълна картина за състоянието си и съответен здравен статус, вместо да обикалят в различни здравни центрове, обясни доц. Бозов. Това е инвестиция с бърза и гарантирана възвращаемост, а и е в полза за работата в болничната помощ. Доц. Бозов каза, че е видял такъв градски център за пълна диагноза в Барселона, Испания.

Оптималният функциониращ състав на „Мозъчния тръст" трябва да е от 15 експерти – авторитетни учени, с креативно мислене, каза кандидатът за кмет на Варна. Такъв екип ще работи и по идеите, свързани с проектни предложения за усвояване на евросредства за града.

С психиатрите трябва да се разработи програма за психично здраве. Във Варна има поне 5000 - 6000 души, които се нуждаят от помощ и лечение, а няма къде. Затова е необходимо изграждане на психиатричен център за дневни обгрижване на болните, както и защитено жилище за тяхното настаняване. Сред приоритетите на кандидата за кмет е изграждане и на център за деца с аутизъм и за сега има две опции къде да се намира той – в двора на логопедичната детска градина или в двора на училището за незрящи деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай