Гражданска инициатива алармира за нова опасност в Добруджа

Гражданска инициатива алармира за нова опасност в Добруджа | StandartNews.com

Добрич. За нова опасност в Добруджа - въглищна газификация, алармират от Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване".

В нарочно писмо, изпратено до медиите Синтия Недялкова от гражданската инициатива заявява, че въпреки, че "Шеврон" се оттегля, опасността за водата и земята на Добруджа не е отминала, защото се подготвя въглищна газификация. Недялкова заявява, че методът се състои в подпалването на богатия, но доста надълбоко въглищен пласт в Добруджа, с цел отделяна на газ метан. Хората от Гражданската инициатива са категорични, че тази нова заплаха е не по-малко опасна от шистовия газ, защото въглищата в Добруджа са под или потопени във водоносния хоризонт под Добруджа, която от двете страни на границата пие вода от едно подземно езеро, което прави и земята в региона плодородна. Ако се допусне въглищна газификация чрез запалването на въглища, то съществува риск водата, която и без това е най-скъпата в България, да пропадне или дори да изчезне в образуваните подземни кухини, а цената й ще стане социално непоносима, заявяват от инициативата. Недялкова смята още, че освен това водата ще се насити с радиоактивни материали, сяра и други въглеводородни производни, както и това, че ще се получи пропадане на земните пластове заради кухини, които ще се образуват от разрушаване на въглищният пласт.

"Село Вранино, в близост до Каварна, ще е първата точка, където ще се сондира за въглищна газификация. Това се знае със сигурност. Проектът за въглищна газификация е "пилотен, експериментален" по програма на изследователския фонд за въглища и стомана на Европейската комисия. Себестойността на този експеримент е над 3 млн. евро, като 60 % се финансират от ЕС. "Овъргаз" е ръководител и координатор на проекта в съучастие по някакъв начин с "Парк Плейс Енерджи". Участващи в изпълнението на проекта са фирми и научни институти от Великобритания, Гърция, Германия, Португалия и Минно-геоложкия институт към БАН" - пишат екоактивистите и питат: - "Защо в нито в една от тези държави, от където са тези институти и в нито една друга държава от ЕС, който щедро финансира този експеримент, не се проведе и практическото му приложение?". Недялкова и съмишлениците й призовават да се окаже съпротива на проекта, за да се опази водата и земята на Добруджа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай