Градовете с културно наследство с общи европроекти

Градовете с културно наследство с общи европроекти | StandartNews.com

Велико Търново. Седем общини учредиха във Велико Търново Асоциация на градовете с културно-историческо наследство. В организацията влизат освен Търново и Горна Оряховица, Елена, Дряново, Трявна, Балчик и Банско. Председател на Управителния съвет на асоциацията е кметът Даниел Панов.

Целта на новото сдружение е да подпомага кметовете и общинските власти в сферата на законодателството, свързано с културно-историческото наследство и културния туризъм, а така също да изготвя общи проекти между общините, с които те да кандидатстват по европейки програми директно в Брюксел.

"Идеята на тази Асоциация е да защитава културното наследство, да го експонира и реставрира, но и да работи по различни европроекти и програми, и да кандидатства директно в Брюксел. Целта ни е Асоциацията да влезе в Мрежата на градовете с културно-историческо наследство, да си взаимодейства с градовете в тях и да черпи добри практики", каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

"Общините сме безсилни да се борим с Националния институт за недвижимо културно наследство. След създаването на тази асоциация, смятам че ще имаме повече правомощия за промяна в законите, както и възможности да отстояваме всяка една преписка или становище на Института. Със създаването на Асоциацията, ние разчитаме и на по-добра комуникация с Министерството на културата", коментира още Панов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай