Градът на липите открива джазовото лято на България

Градът на липите открива джазовото лято на България | StandartNews.com

Стара Загора. Градът на липите ще открие тазгодишното джазово лято на България с традиционния вече международен фестивал „Джаз форум Стара Загора".

Трето издание на празника на джаза ще се проведе от 12 до 14 юни сред античния декор на форума „Августа Траяна". Оригиналната музика на българските джазови композитори е акцент в тазтгодишната програма на феста.

Амбицията ни е да покажем процесите в развитието на джаза в България, както и неговото място в световното наследство на жанра, посочват домакините на „Джаз форум Стара Загора 2014".

Всяка вечер в тридневната прогрма на феста ще има по 3 концерта. Свои творби ще представят пионерите в жанра Милчо Левиев, Любомир Денев, Марио Станчев, както и техни колеги от по-младото поколение - Петър Славов – син, Антони Дончев, Димитър Бодуров, Васил Спасов. Специално внимание фестивалът отделя и на музикалното наследство на Румен Тосков – Рупето, Георги Борисов, Иван Спасов. Партньори на родните джазмени ще бъдат известни джазсъстави и изпълнители от чужбина като мексиканското „Мад трио" на Даниел Идалго, прочутият американски саксофонистът Джордж Гарзон, французинът Лионел Мартин и др.

В предишните две издания „Джаз форум Стара Загора" бе фокусиран върху българското джазово вокално майсторство и тромпета като водещ джазов инструмент. Сред звездите, записали имената си във феста, са световноизвестните изпълнители и музиканти като Йълдъз Ибрахимова, Алекс Сипягин, Жерар Презенцер, Ерик Влуиманс, Бела Салоки, Хуан Гарсия-Херерос и др.

За първи път тази година фестивалната сцена ще бъде сред естествения декор на античния форум "Августа Траяна", датиран към II век след Христа. Пълната реставрация на древния архитектурен комплекс приключи в края на миналата година.

За трета година рамо на община Стара Загора за джазовия празник дават американската компания „КонтурГлобул" и фондация „Америка за България". Входът за всички концерти е безплатен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай