Германец 20 г. развива бизнес в България

Германец 20 г. развива бизнес в България | StandartNews.com

Благоевград. Германският предприемач Бертрам Ролман вече 20 години развива бизнеса си в България. Дошъл у нас през 1993 г. и открил шивашка фирма в Гоце Делчев. В момента предприятието му „Пирин – Текс" дава работа на над 2400 души, има 4 производствени линии и е разположено на площ от 25 000 квадратни метра.

Дневният капацитет на фирмата е 3000 мъжки и 400 дамски костюма, има клиенти в Германия, Франция, Швейцария, Гърция.

Ролман не се уплашил нито от кризите, нито от протестите, нито от стачките у нас. Не се изкушил да премести бизнеса си в някоя съседна държава или в далечен Китай. „Харесвам България, дори съм научил 7-8 български народни хора", признава немският бизнесмен. Заради интензивното развитие на международния пазар и високите изисквания на клиентите непрекъснато усъвършенства производството.

„Трябва де се въвеждат иновации и да се обучава висококвалифициран персонал, за да си конкурентоспособен и да успееш", категоричен е Ролман. Това е причината да осигури обучение на десетки младежи в Гоце Делчев.

Собственикът на най-голямата шивашка фирма в България иска по този начин да има подготвени кадри за своето предприятие. Програмата на обучение е тригодишна, включва теория и практика. Тя е предназначена за млади хора, незаети в производството и останали извън образователната ни система.

Те получават не само професионална подготовка, но и средно образование по немската дуална система. Накрая придобиват професия „Оператор в производството на облекло". Учениците се стимулират финансово през целия курс на обучение. Ползват безплатен транспорт от и до фирмата, предоставени са им безплатно работно облекло и материали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай