Фен на Винената весели жители и гости на Симитли

Фен на Винената весели жители и гости на Симитли | StandartNews.com

Благоевград. Има ли празник, той е там. Защото е Човекът-оркестър, свири, пее и весели от душа своите съграждани и гостите в Симитли. На 66-годишния Недко Косов му е трудно да изброи на колко инструмента умее да свири - гайда, акордеон, кавал, двоянка, дудук, тамбура, кларнет, мандолина, устна хармоника, тъпан, барабан, джазбан, сворче, къс кавал...

"От всеки предмет мога да извадя звук. Първият ми инструмент бе сворче от кокал на орел. Свирил съм на клас от ръж, на тръстика, че и от метална тръба съм правил нещо като къс кавал", разказва музикантът. Често хотелиерите в района го търсят, за да забавлява туристите. Гордее се, че е роден на датата, която е рождена и на Васил Левски - 18 юли, но 110 години по-късно - през 1947-а.

Член е на прочутата Винена партия, там съратниците му го наричат Виночерпеца. Той е свикнал с многото си имена. Из Родопите го кръстили Петко войвода заради засукания мустак, В Северна България е Ботев, в Пиринска Македония пък е Ильо войвода, а в Скопие е Гоце. На специален тефтер си записва прякорите, имената там са над 500.

"Нашият род Косови е известен, че пее, свири, а и си попийва мъжки. Растях с пакостите и музиката. Редувах ги. Беля, песен, беля, песен", казва с усмивка гайдарят. Бай Недко лекува душата си с музиката. Не само неговата, но и на околните. Вкъщи няма скандали, няма препирни. Ядоса ли се бай Недко, вземе гайдата или акордеона и свири. Участва в почти всички фестивали в страната. В дома си е натрупал дипломи, награди, медали. Има и рецепта за вечната си усмивка. „Когато човек си посвирва и попейва, няма нужда от нещо повече", твърди Човекът-оркестър, превърнал се в емблема на доброто настроение в Симитли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай