Енергиен консултант ни съветва как да намалим сметката за ток

Енергиен консултант ни съветва как да намалим сметката за ток | StandartNews.com

Велико Търново. Енергиен консултант ще ни съветва как да намалим сметката си за ток, обявиха от "ЕНЕРГО-ПРО". Специалистът по енергийна ефективност ще изслушва проблемите на хората с високи сметки за ток в центровете за обслужване на клиенти на енергийният доставчик. От фирмата организират за пръв път и приемен ден на ръководството. Срещите с управителя на компанията Стефан Абаджиев и с Мария Димитрова, директор "Обслужване на клиенти" ще са по предварителен график в различни градове на Североизточна България.

От енергото ще организират и изнесен офис, който ще работи по график в по-малките населени места, където няма постоянни центрове за обслужване на клиентите.

"Повече аварии, по-дълго време за тяхното отстраняване и технологични ситуации с високи загуби по елмрежата се очакват в Североизточна България, предупреди Стефан Абаджиев, управител на ЕНЕРГО-ПРО. Проблемите в електроснабдяването особено в малките населени места са неизбежни, ако продължи ограничаването на финансовия ресурс на дружеството за оперативни разходи и инвестиции. Трите поредни намаления в цената на тока през миналата година вече ограничавали възможностите за инвестиции и подобрения в електропреносната мрежа и съоръженията. За поддържане на напрежението по мрежите и модернизиране на трафопостове и ел.-съоръжения са нужни огромни ежегодни вложения от порядъка на 93 млн. лв. Такива средства компанията не може сама да инвестира, затова те трябва да се отделят и от цената на електроенергията, която плащат потребителите.

През 2013 г. сме инвестирали 29 млн.лв. при заявен план от 55 млн.лв., посочи Абаджиев. Сметките за ток през декември и януари са по-ниски в сравнение със същите месеци преди година заради по-топлата зима и намалението на тока. Средната сметка за декември 2013 г. е 36,57 лв., а за текущия месец – малко над 48 лв., което е с 23% по-малко от януари м.г. Енергиен консултант" ще разговаря с хората в центровете за обслужване на клиентите за това как да намалим сметката си за ток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай