Елица с наградата "Велика Българка"

Елица с наградата "Велика Българка" | StandartNews.com

Варна. След като европейският шампион по бокс Кубрат Пулев получи в София почетната награда "Велик Българин", Елица Тодорова ще бъде отличена с наградата "Велика Българка" в навечерието на 3 март. Това ще стане на официална церемония край морето в четвъртък, когато сдружението за опазване на културно-историческото наследство „Велика Болгария" ще даде почетните си награди за патриотизъм и силен български дух във Варна.

Елица Тодорова, която е варненка ще бъде отличена като една от най-прославените фолклорни и поппевици в България. Тандемът Елица – Стунджи е единственият, който достойно е представил страната със завоювана пета позиция в конкурса на „Евровизия" през 2007 г. с песента „Вода". Почетни награди за опазване на културно-историческото наследство ще получат директорът на Регионалният исторически музей проф. Валетнин Плетньов и шефката на Военноморският музей д-р Мариана Кръстева, посочи Патриция Кирилова, председател на сдружението и главен редактор на вестник „Позиция".

Освен почетни грамоти, отличените варненци ще получат реплики на монета от времето на цар Самуил, изработена в ателието на Петър Петров - Ретро Петроний. С това ще бъде отбелязана и годишнината от драматичната смърт на цар Самуил. През 2014 г. се навършват 1000 г. от кончината му след ослепяването на войската му от Василий Българоубиец. Всички гости на събитието ще могат да разгледат част от богатата колекция от реплики, които ателието на Петър Петров предлага в различни музеи в страната. Досегашни носители на патриотичните призове „Велика Болгария" са отец Иван от Нови хан, проф. Иво Кременски, бившият външен министър Иван Станчов, Галя и Христо Маджарови, които от години пишат за скритата и преиначена история на България в поредицата "Големият заговор срещу българите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай