Елена Балтаджиева: Хората на Каварна са най-голямото ни богатство

Над 100 000 туристи всяка година посещават обектите на историческо ни наследство

Елена Балтаджиева: Хората на Каварна са най-голямото ни богатство | StandartNews.com
  • Над 100 000 туристи всяка година посещават обектите на историческо ни наследство
  • Инвестирахме ударно в образователна инфраструктура, казва кметът Елена Балтаджиева в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Госпожо Балтаджиева, какви са резултатите, които Каварна отчитаме от летния сезон и има ли общината допълнителен потенциал за привличането на нови сегменти туристи?

- Анализът на реализираните нощувки през летните месеци на територията на община Каварна за периода от 1.05.2022 г. до 30.09.2022 г. показва спад с около 2% спрямо същия период през 2021 г., като се наблюдава тенденция за увеличаване броя на туристите, които са избрали за своята почивка места с по-ниска категория. 70% от туристите, избрали за летния си отдих тази година каварненското крайбрежие са чужденци, предимно от съседна Румъния. Тази година беше доста трудна за туристическия бранш, предвид случващото се в международен план и галопиращите цени на енергията и горивата, продуктите и материалите за дейността им.

Уникалните природни дадености на община Каварна, съчетаващи плажна ивица, скалист бряг, степна растителност, безкрайни поля и малки горички, както и запазеният автентичен вид на крайбрежието са предпоставка за развитието и предлагането на разнообразен туристически продукт. Освен за морски и културен туризъм, Каварна привлича туристи с интерес към голф туризма, селския туризъм, орнитоложкия туризъм, кулинарен туризъм и екстремен туризъм - подводен риболов, скално катерене, парапланеризъм и кану каяк и др. Това е част от политиката на общината за удължаване на туристическия сезон, който знаем, че по Северното Черноморие приключва рано. Например преди началото на активния сезон Каварна е домакин на Национален фестивал на любителските театри, с международно участие. Ежегодно, в края на месец август се провежда "Миден и рибен фест", който се  превърна в една от "запазените марки" на община Каварна и вече 19 години привлича почитатели и кулинари, желаещи да изживеят един уикенд, изпълнен с интересни и вълнуващи моменти. В началото на есента, точно по това време на годината в Каварна се събират орнитолози от цял свят, за да наблюдават пътя на птиците "Виа Понтика". Община Каварна ежегодно инвестира в археологическите проучвания на нос Чиракман и на територията на Националния архиологически резерват Калиакра. В последните години разкопките доведоха до сериозни научни открития - съкровището от Калиакраот XIV век, както и златния пръстен на Георги, неизвестен досега владетел на Калиакра, което повишава туристическия потенциал и привлича туристи с такива интереси. Изградихме астрономическа обсерватория в село Камен бряг, която съвсем скоро ще отвори врати за своите първи посетители и ще даде възможност за развитие на един не много разработен туристически потенциал, а именно научният туризъм.

- Как променихте инфраструктурата на града. Кои са най-големите проблеми, които остават и как ще ги разрешите?

- Поех управлението на община Каварна с наследство от над 3 млн. лева стари задължения и запорирани сметки на общината. Първите две години и половина от мандата, които включват годините на пандемия и световна икономическа криза, проблемът с финансовата задлъжнялост на общината бе сериозен "прът в колелата" на работата ни по отношение на инвестиционната политика. Затова в този период са реализирани сравнително малки инвестиции със собствени средства, дарения и европейско финансиране. Довършихме започнати проекти, стартирали назад в годините за ремонт на улици и водопровод. Изпълнихме проект за подмяна на водопровод и изграждане на канализация на четири от важните улици на град Каварна, с което решихме 30-40 годишни проблеми на гражданите.  Много съм удовлетворена от осъществената рекултивация на общинското депо, която бе реализирана със средства по ОП "Околна среда", което значително подобри параметрите на околната среда. Със собствени средства рехабилитирахме част от общинския път между Каварна и Балчик, в местността Иканталъка, който бе "комично" пропуснат от предходните управляващи. Всичко направено считам, че е постижение за нашата община в това трудно време, но най-големият ни успех си остават децата на Каварна. Те са нашето бъдеще. Направихме доста инвестиции, свързани с образователната инфраструктура. Можем да се похвалим с обновени детски съоръжения, алеи и кътове за отдих в почти всички населени места на общината, изградена нова спортна площадка в град Каварна, обновена материална база на Общински детски комплекс, ремонти, свързани с подобряване на енергийната ефективност, така че обучението на територията на общината се провежда в отлични условия.

В годините на криза успяхме с моя екип да управляваме добре финансовото състояние на общината и считам, че добрата финансова стабилност вече е тази, която ни прави надежден партньор и ще ни даде възможност за намиране на средства, които да инвестираме и да можем да кажем, че градът ни има своето "лице". Моята позиция е, че трябва да се търси балансът. Не може да се развива една община като морска дестинация, ако не се предложи по-добра инфраструктура. Мога смело да заявя, че община Каварна към днешна дата е с ясно дефинирана концепция за зоните на въздействие и има разработени конкретни мащабни инфраструктурни проекти, важни за икономическото и социално развитие на нашия град в следващите години. Инвестиционните ни намерения обхващат реконструкция на основните пътни артерии, свързващи автогарата с морето, която включва не само цялостно асфалтиране, но и изграждане на всички подземни и надземни комуникации - ВиК мрежа и нови, енергоспестяващи осветителни тела. Освен това имаме намерения за пълно обновяване на Централния градски парк, другите паркове и градинки, и детски площадки. Вече имаме сключен договор за облагородяване на крайбрежната зона - цялостно асфалтиране, обособяване на пешеходна зона с пейки и енергоспестяващо осветление. Обособихме паркинги на възлови места на територията на общината.

- Каква е вашата формула за подпомагане на хората и бизнеса в тези трудни времена на кризи?

- Нямам точна формула или рецепта за справяне с трудностите, породени от кризите, в различните сфери. Аз съм човек, който не пести усилия. Амбицирана съм да променя това място. Целите ми определено не са високи, а реалистични. Администрацията е в непрекъснат диалог с жителите на общината. Запозната съм с трудностите им. Мога да споделя, че Общински съвет Каварна прие мерки за намаляване ефекта от Ковид пандемията, изразяващи се в запазване размера на туристическия данък, който клони към минимално допустимите от закона. В периода от 1 юни до 31 декември 2021 година, когато  заведенията нямаха ограничения да работят, същите бяха освободени от заплащане на такса за ползване на общински площи. В нашата община не са увеличавани местните данъци и такси, с изключение на такса битови отпадъци, която е целева и отчита ежегодните разходи за чистота и сметосъбиране. В последните години общината заделя по-голям финансов ресурс за развитие на туризма и туристическа реклама, която реализира чрез участия в туристически борси в страната и в чужбина, он-лайн реклама и в специализирани печатни издания. Мога с удовлетворение да кажа, че разширихме обхвата на провежданите мероприятия и имаме един наистина богат Културен календар. Част от мероприятията са изнесени в населените места извън град Каварна, като емблематичния "Джулай морнинг", "Джаз на село", които се провеждат ежегодно в с. Камен бряг. В село Българево станаха традиция Фестивалът на пъпеша, "Българево рок", уникалното огнено хоро и др. събития. Това подпомага развитието на селския туризъм.

- Какви са възможностите за развитие на културния туризъм предвид огромното историческо наследство на територията на общината?

- На територията община Каварна се намират много културни и археологически обекти - Исторически музей, Експозиция "Добруджа и морето", Етнографски комплекс, Художествена галерия, нос Калиакра, нос Чиракман,  резерват "Яйлата", които правят общината изключително атрактивна туристическа дестинация. Ежегодно, нашите обекти се посещават от над 100 хиляди туристи. Културно-историческото наследство на общината е фактор, който трябва да бъде използван в планирането на бъдещите инвестиции, както в реклама, така и в инфраструктурни проекти. Основният проблем при популяризирането на това "огромно историческо наследство" е трудния достъп до самите обекти. Това затруднение е породено от липсата на изградени комуникации и остарялата пътна инфраструктура в общината.

Най-популярната туристическа дестинация на територията на община Каварна е Националният археологически и природен резерват Калиакра, който е собственост на Министерството на културата. Въпреки, че през годините са правени няколко пъти постъпки, община Каварна досега не е получила пълните права за стопанисване на обекта. Разбира се този факт води след себе си затруднения при планирането на каквито и да било действия от страна на общината за инфраструктурното обезпечаване на обекта. Всички обекти са със специален статут, като някой от историческите обекти са и резервати, което допълнително затруднява извършването на всякакви строителни и рехабилитационни дейности, необходими за модерната визия на обектите. Основният проблем на общината, свързан с инвестиционни намерения за изграждане на по-модерна инфраструктура е свързан с начина на стопанисване и управление. Повечето територии са държавна собственост, или попадат в категориите резервати и степи, където възможностите за интервенция са силно ограничени от закона.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай