Едва 2% в Кърджалийско общуват с институции по интернет

Едва 2% в Кърджалийско общуват с институции по интернет | StandartNews.com

Кърджали. Едва 2.1% от живеещите в Кърджалийско са използвали глобалната мрежа за взаимодействие с обществени институции през 2014 година. Тези данни показват, че ползващите интернет за тази цел са десет пъти по-малко, отколкото в страната – 21.0%.

Само 40% от домакинствата в област Кърджали притежават достъп до интернет в домовете си, сочат данни на статистиката. По този показател регионът също изостава от средния за страната процент - 54%, коментират от Статистиката.

Според направеното проучване през 2014 г. 36% от населението на област Кърджали на възраст 16 - 74 навършени години използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично. В страната този показател е 54%. Мъжете в Източните Родопи са по-активни при редовното сърфиране в нета в сравнение с жените – съответно 40 и 32 на сто. Има значителни различия и по образование за редовните посетители на онлайн пространството. Висшистите са по-често в нета - 82%, докато процентът на среднистите, ползващи ежедневно интернет е 45%. Данните показват още, че едва 15% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите на интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай