Джабмазки: Не трябва да правим бежански център в Странджа

Джабмазки: Не трябва да правим бежански център в Странджа | StandartNews.com

Евентуалното изграждане на бежански лагери в Странджа ще се превърне в една от опорите на Турция, за да предяви териториални претенции към България, заяви в Бургас евродепутатът Ангел Джамбазки. Той уточни, че на този етап няма официално формулирано искане от страна на Брюксел, но идеята вече витае в общественото пространство.

„Ще направим всичко възможно това да не се случва. Особено в чувствителни територии като Странджа, която граничи с Турция", категоричен бе Джамбазки. Той е разговарял в петък по темата с кмета на Средец Иван Жабов, който бил силно притеснен. Евродепутатът посочи, че е входирал писмено питане до Европейската комисия по този въпрос.

„Поведението на европейските лидери е все по-безотговорно, все по-неумело и все по-безумно. Моето лично впечатление от поведението на канцлера Меркел, е че тази жена е влязла в спирала, от която няма излизане. Няма никаква представа какво да прави и продължава да държи с упорство на абсолютно сбърканата си политика-да плаща откупи на терористично-диктаторкия режим на президента Ердоган, да продължава да изнудва европейските държави, да преразпределят нелегални емигранти, за които на всички е ясно, че не са бежанци. И на всички е ясно, че са част от войната на Турция в този регион. Тази политика не може да продължава повече по този начин. Тази политика на Меркел заплашва съществуването на ЕС в този формат. Ако Меркел продължава да упорства, ЕС ще се разпадне поне на две. Категорично съм против, няма да допусна строежа на каквито и да било лагери на наша територия. Това е неприемливо и недопустимо. По този начин даваме инструмент в ръцете на Ердоган- да има териториални искания към България. Това рано или късно ще се случи. Защото неосманиската теза на Ердоган, че всички мюсюлмани са турци"-заяви евродепутатът.

Ангел Джамбазки призова българите да не си харчат парите в Гърция, тъй като с блокадата гръцката държава целенасочено нанася щети на българската икономика. Така той коментира другата актуална тема от последния месец -блокадата на гръцките фермери.

" Гръцкото правителство използва тази блокада за някакви свои вътрешно и външно политически цели. Само че от това скандално поведение страдат българските превозвачи, предприемачи, шивашките цехове, транспортните фирми, туристическите фирми. На ден загубите за нашата държава сумарно са 10 милиона евро на ден. И това нещо не бива да се търпи" , каза още Джамбазки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай