"Дуенде“ даде началото на 14-я международен фестивал „Перперикон“

"Дуенде“ даде началото на 14-я международен фестивал „Перперикон“ | StandartNews.com

Кърджали. С моноспектакъла на Татяна Лолова „Дуенде" в Кърджали бе дадено началото на 14-я международен фестивал „Перперикон". Препълнената зала аплодира актрисата, която излезе на сцената усмихната и лъчезарна и остана такава до края. А вулканът от вдъхновение „Дуенде" заплени кърджалийци с бликащата от него любов, музика, поезия. Зад спомените, разказвани от оперната примадона, надничаше болезненият въпрос за цената, която плаща творецът, за да постигне мигът съвършенство, определен от Лорка като дуенде.

Преди спектакъла с едноминутно мълчание зрителите почетоха паметта на жертвите от наводненията. След това бе дадена думата на организаторите на фестивала.

За 14-ти пореден път за седмица Кърджали става столица на българската култура. С годините фестивалът не отстъпи нито крачка от високите си художествени критерии и от желанието си да показва най-добрите образци на съвременното българско, европейско и световно изкуство. Отново се събираме заедно, за да се насладим на високия професионализъм и талант на нашите участници, каза директорът на фестивала Петър Савчов, съпредседател на Сдружение „Перперикон Мелпомена".

Проф. Николай Овчаров подчерта, че за тези 14 години, откакто съществува фестивалът са се променили изцяло не само Перперикон, но и Кърджали и Източните Родопи. Скалният град вече е със съвсем друг облик със средствата по европейски проект . Преди 14 години фестивалът беше замислен да популяризира все още неизвестният скален град на траките. Сега, когато фестивалът и скалният град си помагат, славата на Перперикон дава възможност на фестивала да съществува и да събира почитатели на културата, добави Овчаров.

Днес отново за пореден път в община Кърджали стартира един от най значимите фестивали, част от културния календар на Кърджали, каза зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова. Тя бе категорична, че фестивалът „Перперикон" се е превърнал в едно от основните културни събития в националния календар.

В рамките на фестивала „Перперикон" във фоайето на театъра е подредена изложбата "Духът на буквите" на Фонд „13 века България".

Във втория ден на фестивала организаторите са подготвили арт-пърформанс „Перперикон", който ще е в прк „Арпезос – север", вечерта ще бъде представена книгата на Лияна Фероли „Ябълки на олтара", следва „Аз, Сизиф" на ПК "Контраст Филмс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай