Данъчни установиха 8 хил. лв. разлика в касова наличност

Данъчни установиха 8 хил. лв. разлика в касова наличност | StandartNews.com

Общо 8 хил. лв. разлика в касовата наличност е най-голямата, установена от инспектори по приходите от дирекция НАП - Варна. Разликата е била установена при проверка в аптека, като на търговеца на лекарства е наложена глоба с наказателно постановление. От приходната дирекция отчитат, че за първите две седмици на август инспекторите са извършили 1582 проверки на обекти по Северното Черноморие.

Като цяло има спад в нарушенията, но все пак такива не липсват, отчитат от дирекцията и допълват, че нередности вече се откриват при всеки 6-и проверяван обект, за разлика от началото на проверките, когато във всеки втори обект данъчните се натъквали на неиздаване на касови бележки и укриване на оборот. По време на проверките са съставени 235 акта, като 201 от тях са за неиздаване на касов бон и разлика в касовата наличност. Засиленият контрол е довел до увеличение на оборотите на наблюдаваните обекти по Северното Черноморие от два до пет пъти.

До 14 август съвместни екипи на НАП Варна и МВР са извършили 110 проверки по Северното Черноморие. Те следят за нелегална търговска дейност и извършват незабавни проверки при подаване на сигнали от служителите, осъществяващи дистанционно наблюдение на фискалните устройства и сигнали подадени от гражданите. Само за две седмици инспекторите на НАП Варна са открили 7 обекта, които осъществяват дейността си без касов апарат, за което на търговците ще бъдат наложени санкции в размер до 10 000 лева.

За първата половина на месеца публичните изпълнители от НАП Варна са посетили и иззели паричните средства от касите на 44 обекта, като са внесли в бюджета 16 900 лева. Тази крайна мярка ще продължи да се прилага спрямо търговци с просрочени данъчни задължения, които имат възможност да изпълняват задълженията си към бюджета, но не го правят.

От НАП Варна съобщават още, че започват повторни проверки на търговците, които имат съставени актове за неиздаване на касови бонове. При установяване на нови нарушения, обектите ще бъдат запечатвани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай