Бургас строи нови училища

Гимназията по програмиране става Център за високи постижения, два престижни университета откриват филиали в града

Бургас строи нови училища | StandartNews.com
  • Гимназията по програмиране става Център за високи постижения, два престижни университета откриват филиали в града

 

Нови корпуси и училища ще се строят в Бургас. Докладните записки на кмета Димитър Николов вече са получили зелена светлина от Общинския съвет и проектите ще бъдат реализирани.

Нов корпус се строи за нуждите на Математическата гимназия - ППМГ "Акад. Н. Обрешков", нов корпус се строи и ще бъде завършен догодина - към ОУ "Христо Ботев" в квартал "Сарафово".

 

Ново училище ще има и в квартал "Крайморие", като то ще е филиал на иновативното - "Александър Георгиев - Коджакафалията", съобщи градоначалникът.

Градът расте, прииждат хора от цялата страна

и се заселват трайно на красивия бряг.

Това означава и много млади хора, много ученици и деца, които ще посещават училищата и забавачките. В един от най-модерните квартали край морето - "Сарафово", се стигна дори дотам, че общината се принуди да наеме стаи в близка до училището къща, за да осигури класни стаи на многото възпитаници на школото. Училището буквално отесня, но още идната година новият и модерен корпус ще приюти всички.

 

Нова база ще има и славното Спортно училище на Бургас - "Юрий Гагарин".

Новото спортно училище ще се намира в близост до спортна зала "Арена Бургас" и ще разполага с тренировъчни зали, басейн, общежитие и открити зони за спорт.

Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации е одобрена да бъде Център за високи постижения в професионалното образование. От всички общо 28 професионални гимназии в цялата страна, определени да получат статут на център за високи постижения, именно професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас, ще бъде

единствена в направление "Компютърни науки"

В нея също ще бъде изграден нов корпус, съобщи кметът Николов. Общинският съвет в морския град вече е дал съгласие да осигури 1 975 000,00 лв.

Финансирането по процедурата за новите сгради на другите училища (освен ПГ по компютърно програмиране и иновации) е 100 % и не се изисква собствен принос, като максималният размер на финансиране по процедурата за изграждането на един обект - нова сграда на училище, е 6 600 000 лева с ДДС.

Голямата гордост на Бургас е новият университетски филиал. За първи път в многолетната си дейност Софийският университет "Св. Климент Охридски" реши да открие филиал извън столицата. На 4 януари 2023 г. с Постановление ╒ 2 Министерският съвет на Република България прие решение за разкриване на филиал в структурата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Бургас. Събитието е историческо, коментира кметът Димитър Николов. Водят се разговори за откриването на

филиал и на Минно-геоложкия университет

"Св. Иван Рилски".

Двата филиала ще привлекат още много млади хора в Бургас и ще работят съвместно с другите университети в града за увеличаване на академизма и реализацията на успешни програми в образованието и науката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай