Арестуваха главния секретар на община Петрич

Арестуваха главния секретар на община Петрич | StandartNews.com

Главният секретар на община Петрич Туфчо Сандъчкиев е арестуван и вкаран в ареста в четвъртък в късния следобед. Районна прокуратура провежда разследване срещу него за престъпление против политическите права на гражданите и вече му е повдигнала обвинение. То е по член 169 В във връзка с член 169 Б – длъжностно лице чрез заплашване попречи на някого да осъществи своите конституционни политически права. Наказанието е до 5 години лишаване от свобода.

Събрани са доказателства, че на 11 септември Сандъкчиев е извикал в кабинета си Наке Манастарлиев, който е експерт в общината, и го заплашил, че ще го уволни, тъй като симпатизира на друг кандидат за кмет на общината, а не на Вельо Илиев, който е управник вече четири мандата и се бори за пети. По този начин главният секретар пречи на общинския служител да осъществи своите конституционни политически права, визирани в чл. 38 от Конституцията - „Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения". Разпитват се свидетели, назначени са експертизи. Друг служител на община Петрич – експертът Велик Личков също е свидетелствал за оказван му натиск от секретаря. Разследването продължава. „Явно това е метод в общината за натиск върху подчинени", допускат разследващи.

Наке е разпитан пред съдия, той е предоставили видеозапис от въпросния разговор с Туфчо Сандъкчиев, който е изпратен за проверка на достоверността в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология на МВР в София. Главният секретар е задържан за 72 часа, а в петък се очаква прокуратурата да внесе искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража". Туфчо Сандъкчиев вече има една присъда, влязла в сила на 24.02.2012 г. Той бе признат за виновен, че през месец януари 2007 г. в Петрич в качеството си на главен секретар на общината е съставил официален документ с невярно съдържание. В изготвения от него протокол от заседание на общински съвет допълнил невярното обстоятелство, че общинският съвет е дал съгласие за упълномощаване на кмета на община Петрич да извърши сделка с недвижим имот, общинска собственост, за нуждите на търговско дружество. Такова съгласие не е имало и не е вземано подобно решение. За престъплението по чл. 310 ал.1 вр. с чл. 308 ал.1 от НК на Сандъкчиев е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието изпълнение е било отложено за изпитателен срок от 3 години. Наложено е и лишаване от право да заема длъжността „Главен секретар на Община" за срок от 6 месеца.

Сандъкчиев е главният организатор на изборите в Петрич. „Не съм юрист, но смятам че този арест е неправомерен. Всичко срещу главния секретар се прави по жалба на депутата от ГЕРБ Димитър Танев в ОИК. Моята информация е, че Сандъкчиев е привикал двамата служители, които се водят експерти, и им е казал, ако продължават да участват в предизборната кампания да си пуснат отпуск. В противен случай – да са на работните си места, а не по предизборни мероприятия", каза кандидатът за кмет на община Петрич Вельо Илиев. Сандъкчиев твърди същото - казал им да си вземат отпуск и да работят за който искат или да идват на работа, защото ангажиментите им са първо към общината, а после към която и да е партия.

Припомняме, че на 2 октомври ОИК в Петрич заличи регистрацията на коалицията на Вельо Илиев - "Роден край", която издигна кандидатурата му. Причина за елиминирането на Вельо Илиев от битката за кметския стол бе нарушение на член 128, ал.1 от Изборния кодекс. Съгласно него, наименованието или абревиатурата на коалиция, включително на местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии до датата на обнародване в „Държавен вестник" на указа на президента или на решението на Народното събрание за насрочване на изборите, включително чрез прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци. Жалбата срещу регистрацията бе внесена от Местна коалиция „За нашият Вельо". ОИК – Петрич установи, че има регистрирана партия през 2003 г. в Софийски градски съд от бургаския бизнесмен Ивайло Дражев. ЦИК обаче отмени скандалното решение. Явно ГЕРБ се опитва от началото на кампанията да спечели изборите по служебен път с всякакви средства, твърдят симпатизанти на досегашния кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай