Агресивни скиори са като камикадзета на пистите

Агресивни скиори са като камикадзета на пистите | StandartNews.com

Банско. Най-страшна е агресията на туристите по пистите в ски центъра над курорта Банско. Идват хора да карат ски или сноуборд, които трупат нерви и негативи в ежедневието си. Тук смятат, че могат да си излеят целия гняв и карат като камикадзета. „Карат безразсъдно, не пазят нито себе си, нито околните. Косите ни настръхват от такива любители на белия спорт. Агресията е факт, както я има по пътищата сред шофьорите, в обществото сред хората. Това е най-големият проблем, който води до тежки травми и последствия за пострадалите скиори и сноубордисти", категорични са служители на ПСС – Банско.

Такива хора не признават никакви правила, просто искат да извадят всичко насъбрано от себе си и са като тапа от шампанско – не знаеш накъде ще изскочи под напора на пенливата течност, твърдят планински спасители. Някои решават да си вдигнат адреналина с каране на ски и сноуборд високо в Пирин планина, извън ски зоната.

Други обаче го правят на самите трасета в ски центъра – спускат се с огромна скорост, не мислят нито за себе си, нито за другите. „Надценяват се и това води до тежки падания, до ужасни контузии. Минимум по 10 сериозни случая имаме на ден, понякога бройката стига до 20-30", разказват спасителите. Някои се разминават само с охлузвания, натъртвания и навяхвания. Други обаче чупят крайници и ребра.

„Най-важно е всички на пистите взаимно да се пазят. Тези, които са отпред, нямат очи на гърба. Затова тези след тях е необходимо да са по-внимателни и да ги пазят", категорични са планинските спасители. Ако не бъдем чак толкова агресивни, както на пътя, така и на пистите, инцидентите и травматизмът драстично ще намалеят, смятат те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай