91-годишен адвокат работи във Варненския съд

91-годишен адвокат работи във Варненския съд | StandartNews.com

Варна. Най-възрастният адвокат във Варненската колегия е Михаил Балчиклиев. Той е на 91 години още пледира успешно в съда, дори и на най-висша инстанция. Ветеранът има зад гърба си 62 години стаж само в тази професия. Статистиката сочи, че видният шуменски адвокат Симеон Видев починал на 93 години, а две години преди това още имал дела и клиенти пред Темида.

Варненската колегия е връстничка на Закона за адвокатите, приет и обнародван преди 125 години в България .Още след Освобождението датират първите сведения за повереници по съдебните дела, посочва председателят на Адвокатския съвет във Варна Юлиян Георгиев. В своите спомени адвокат Панайот Кърджиев пише: "Адвокатурата беше свободна и съдещите се свободни бяха ,избор на адвокати –защитници, т.е. всеки гражданин можеше да дойде в съда с друг гражданин, за да разправи за работата му, тоест да го защитава". Любопитно е, че двама шефове на Варненската адвокатска колегия са управлявали града като кметове- Кръстю Мирски и Гено Гутев.

От колегия в морската столица тръгват предложенията за изменения в Закона за адвокатурата, касаещи правата на защитниците, достъпа и административно наказателни разпоредби за хора, които упражняват професията без да са адвокати или са лишени от адвокатски права.Така например е засечен студент по право да се явява като адвокат по няколко дела в съдебна зала. Права на защитници или нотариуси си присвояват още брокерски фирми или счетоводни къщи, посочиха от колегията във Варна. Само тази година са проверени 65 жалби, предимно от клиенти срещу наети адвокати, като са образувани 16 дисциплинарни дела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай