Пияни ловци убиха кучето на Яне

Лидерът на РЗС ще иска от Борисов четириного да му пази кравите

Пияни ловци убиха кучето на Яне | StandartNews.com

Благоевград. Пияни ловци гръмнаха кучето на лидера на РЗС Яне Янев. Кървавата трагедия е станала в неделя в родното село на бившия депутат Малки Цалим. "Инцидентът много ме разстрои, не може така в планината да идват пияни и да стрелят", каза Янев. Според него в почивния ден пастирът му Боян извел стадото крави на паша в района на санданското село. Там изведнъж се изсипала група от пияни ловци, които се скарали с овчаря. Кучето Караман скочило агресивно срещу авджиите и един от тях го убил с пушката си, без да му мигне окото. "Боян веднага ми се обади и аз позвъних на тел. 112", разказа Янев. Той извикал полиция.

Караман бил на 3 години и от породата българско овчарско куче. Затова пазел успешно стадото на ексдепутата от вълци. Политикът бе категоричен, че ще обикаля развъдници, за да си намери друг пазач на стадото, дори обмислял дали да не помоли Бойко Борисов да му даде от неговите кучета.

Случаят е докладван от полицията на прокуратурата. Пастирът твърди, че може да разпознае ловците, ако ги види.

През август 2010 година Яне загуби и любимата си кобила Ая. 4-годишното животно издъхна въпреки неимоверните усилия на стопанина му да го спаси. Депутатът води тогава в закътаното в Пирин планина санданско село Малки Цалим лекари чак от София и Стара Загора. Ветеринарите се мъчили да помогнат, пробвали какви ли не илачи, но напразно. Повече от 50 дни се борили за живота й, но без резултат. Ая била завързана в гората да пашува. Нападнали я няколко коня, с които мъже прекарват трупи. Докато защитавала честта си, тя си счупила крака и по-късно се споминала.

Авджии гръмнаха 83 глигана за 50 дни

Уникален рекорд на авджии от Ямболско. Ловно-рибарското сдружение "Стралджа" успя да отстреля 83 глигана за по-малко от два месеца. Дивите прасета са гръмнати по ловните полета на общината в рамките на 50 дни, похвалиха се от кметството в Стралджа. Ловните дружинки в селата Зимница и Каменец са повалили 9 диви прасета с тегло над 300 кг. Такъв отстрел скоро не сме имали, категорични са авджиите. 6 диви прасета пазят самочувствието на ловците от втора ловна дружинка в Стралджа. Първата все още няма убит глиган тази година. Има подозрения, че това се дължи на магии, считат местните хора. Оказа се, че в община Стралджа почти няма семейство на ловец, в което да не се съхраняват ловни трофеи от глигани. В село Зимница се носят легенди за удара на Едрьо Едрев, който на последния си лов попаднал на цяло стадо с диви прасета. От община Стралджа уверяват, че дивечът в ловните полета не е на свършване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай