Оксфорд: Selfie е английската дума на годината

Оксфорд: Selfie е английската дума на годината | StandartNews.com

Оксфорд. Издателите на едни от най- авторитетните речници на английския език на Оксфордския университет определиха английската дума на годината. Това е selfie, което в превод от английски означава "снимка, която някой си е направил сам със смартфон или уебкамера и я е разпространил на интернет сайт на социална мрежа".

Редакторите са се спрели именно на тази дума заради голямата й употребата за изминалите 12 месеца. Тя се е увеличила с 17 000 процента, съобщава лондонският "Гардиън".

Всеки месец около 150 милиона думи от съвременния английски език събира програмата на Оксфордските речници, която проследява различни думи. Тя е констатирала, че употребата на думата "селфи" расте.

Английската дума на годината се ражда през 2002 г. в онлайн форум в Австралия. Там потребител пише как бил в нетрезво състояние, спънал се и си разбил устата. Междувременно успял да направи снимка и обяснил: "И извинявайте за фокуса, това е селфи".

Вече съществуват и производни на думата „Селфи" като "хелфи" (helfie - да си направиш прическа сам), "дрелфи" (drelfie - селфи, на което си пиян) или "уелфи" (welfie - снимка, на която показваш мускулите си след тренировка).

Други думи, които биват забелязани от редакторите в Оксфорд са binge-watch (да гледаш една след друга телевизионни програми по телевизията, интернет или от DVD), bitcoin (дигиталната валута, с която могат да се правят транзакции без нуждата от централна банка), schmeat – ("синтетично месо"), showrooming (обикаляне на магазините в търсене и пробване на стоки, които след това си купуваш евтино онлайн) и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай