Най-странните пари в света

Банковият служител Дейвид Доти притежава една от най-странните колекции в света

Най-странните пари в света | StandartNews.com

Може би си мислите, че сте наясно с най-екстравагантните колекции в света? Надали би ви хрумнало, че вместо пари някога са се използвали катеричи кожи и камъни с дупки в средата. Банковият служител Дейвид Доти от Пенсилвания е горд собственик на една от най-странните сбирки под слънцето - тази на валутите в различни модификации.

Дървени банкноти

Дървените банкноти може и да са трудни за прибиране в портфейл, но са били един от находчивите начини, разработени от германците, за възстановяване на икономиката им след Първата световна война. Когато следвоенният договор оставя икономиката на страната в пълна бъркотия, местните провинции започват да печатат така наречените notgeld (спешни пари) върху всичко - от дърво и алуминиево фолио до копринени чаршафи и карти за игра. Това била местната форма на заплащане, докато централната банка на страната се възстановява.
"Колекционерите купуват странни пари за своите колекции, което на практика изважда тези различни парични знаци от обръщение и ги поставя на мястото им," казва Доти. В неговата колекция фигурира и монета, отпечатана върху антрацитни въглища.

Доларът на смъртното наказание

Щатският долар вече се е превърнал в една от най-стабилните валути, но това не винаги е било така. Всъщност преди доларът да добие стойност, е трябвало да се ограничи фалшифицирането.
"Печатането му е било доста лесна задача в началото - имало е много печатари, изработката не е била особено съвършена и просто не е имало много борба срещу фалшифицирането на банкноти. И така, как се създава изкуствен недостиг? Печатате върху парите: "Фалшифицирането означава смърт." Всичките 13 колонии тиражирали този надпис, който в крайна сметка е заменен със сегашното "Вярваме в Бог". Преди да се появи той обаче, е било "Вярваме в смъртното наказание".

Като зелени марки

Обикновено си представяме, че парите могат да бъдат разменяни срещу всички стоки и услуги. Това обаче в никакъв случай не важи за целия свят. В някои култури определени валути могат да купуват определени неща - като булка или необработваема земя. Виетнамската банкнота на снимката е такъв пример. Тя е функционирала като зелените марки, използвани в САЩ между 30-те и 80-те години на миналия век.
"По краищата им е имало перфорирани купони, които се късат при покупката на дрехи", обяснява Доти.

За ядене

Солта е от най-старите форми за разплащане в света. Всъщност думата salary (на английски - заплата) идва от salarium, или парите, плащани на римските войници за закупуването на сол. Това е била основната форма на икономическото всекидневие в пустинята Сахара през Средните векове и е била в широка употреба и в Източна Африка. Обикновено някой близвал блокче сол, за да провери дали е истинска, и отчупвал парченца от него за дребни. Доти притежава в колекцията си блокче сол на 1500 години.
Други невероятни ядивни валути включват "ренг," което е подправката куркума, сплетена на топка и обвита във влакна от кокосов орех. Тя била използвана на Соломоновите острови. Друг пример са какаови зърна, широко използвани в Мексико и Централна Америка, и сирене Пармиджано Реджано, което е толкова високо ценено, че се използвало като валута и залог срещу банкови заеми в Италия. Една не особено ядлива валута са отровните парични семена от Бирма, които ако не друго, поне доказват, че парите наистина могат да растат по дърветата или поне по храстите.

С най-голямата деноминация

Ако се притеснявате за инфлацията, трябва да знаете, че трудно може да бъде подобрено постижението на Унгария от около 1946 г., когато страната издава банкнотата с най-голяма деноминация в света - 100 млн. млрд. пенго. Стойността й е била около 20 щатски цента.

Монета с лика на Кенеди

Какво биха си помислили потомците на Чингиз хан, когато за пръв път виждат през 2007 г. монетата от 500 монголски тугрици, на която се мъдри ликът на Джон Ф. Кенеди?
Още повече, когато се натисне малък бутон на гърдите на президента, се чува откъс от известната му реч в Берлин. Вероятно никога няма да узнаем, защото колекционерите набързо събират по-голяма част от странните монети, което може би е единствената причина, поради която те са пуснати в обращение. Кенеди е на голяма почит в Монголия заради основаването на Корпуса на мира.

Без главата

Африканската държава Заир, която днес е известна като Демократична република Конго, няма пари за прахосване. Когато тоталитарният режим на Джозеф Мобуто пада през 1997 г., новото правителство изпада в парична криза. Тогава решава да изработи и отпечата нова валута. Решението е доста икономично. Правителството взема големи количества банкноти с деноминация 20 000 в местна валута и просто изрязва образа на Мобуто от тях.

Катеричи кожи

В средновековна Русия катеричите кожи са били често използвана обменна валута. Толкова, че муцуната, ноктите и ушите също са били в обращение - вероятно като ресто. Според Доти обмяната за катерици в пари за харчене може би е имала и още една полза. "По време на черната чума Русия не е засегната толкова тежко както всички останали. Използвайки катеричите кожи като валута, страната може би е намалила броя на пренасящите болести паразити."

Със светена вода

Издигайки идеята "Вярваме в Бог" на ново ниво, островната държава Палау издава сребърна доларова монета през 2007-а. Тя е с лика на Дева Мария и малко стъкълце, съдържащо светена вода от пещерата в град Лурдес. На следващата година страната издава втора серия, с която отбелязва 150-ата годишнина от появяването на Дева Мария в пещерата в Лурдес. Доларът със светената вода не е единствената монета, която съдържа нетрадиционни материали. Островите Кук отбелязват изобретяването на телевизията, като внедряват в монета видеоклип на създателя й Джон Беърд. Всъщност това е най-малкият телевизор с плосък екран в света.

Камък с дупка

На Яп от Соломоновите острови може да се открие най-голямата и странна форма на валута в света - камъкът рай. Тези варовикови дискове с дупка в центъра достигат до 3,5 м. в диаметър и имат тегло до осем тона. Тъй като на Яп няма подходящ варовик за изработването на тези камъни, местните рискували живота си и с канута се придвижвали до Палау. Там ги издълбавали от планинските клонове и ги транспортирали обратно до острова. Що се отнася до паричната употреба, камъните обикновено остават на едно място, като се мени само собственикът. Предаването на ставало на публична церемония. Правителството на Яп е забранило износа на камъните. Един от малкото, които могат да се видят, се намира в сградата на Канадската банка в Отава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай