Неделя,

НАСА откри следи от пластмаса на Титан

От: Failed to load user -
3535
НАСА откри следи от пластмаса на Титан
A
A
A

Сондата Cassini откри пропен, или пропилен, на луната на Сатурн Титан.

На Земята, тази молекула, която се състои от три въглеродни атоми и шест водородни атома, е съставна част на много пластмаси.

Това е първото откриване на съставка напластмаса на която и да луна или планета, различна от Земята, се казва в изявление на американската космическа агенция (НАСА).

Откритието, направено от инфрачервения спектрометър на Cassini, бе предадено в Astrophysical Journal Letters.

"Този химикал е навсякъде около нас в ежедневието ни, нанизан в дълги вериги, за да формира пластмаса, наречена полипропилен", каза Конър Никсън, планетарен учен от НАСА. "Класически пример са пластмасовите кутии, използвани за съхранение на храна в кухни по целия свят."

Атмосферата на Титан е доминирана от въглеводороди - предимно метан, който след азота е най-често срещания компонент на атмосферата.

Сондата Cassini е направила изключителното откритие използвайки инфрачервен спектрометър, който може да засича топлинна радиация.

Всеки химически елемент има собствен термичен отпечатък и спектрометъра на сондата е изолирал следи от пропилен в ниските нива на атмосферата на Титан.

Въпреки, че в миналото учените са предполагали наличието на пропилен на Титан, това е първото реално доказателство, с което разполагат.

Според изследователите откритието представлява „свързващото звено" в наблюденията на естествения спътник на Сатурн, който НАСА изучава от мисията „Вояджър 1" през 1980-те.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички