Месо и сьомга за нулева група

Месо и сьомга за нулева група | StandartNews.com

Спазването на диети и следването на последната мода в храненето вече е ежедневие за много хора. Често с идеята да сме слаби, елегантни и да изглеждаме добре подлагаме телата си на невероятен стрес и увреждаме организма си. Знаем ли обаче кои са полезните и подходящи храни за нас според кръвната ни група? "Стандарт" попита Вили Хубенова, директор на международна компания за здраве и консултант по здравословен начин на живот.

Най-често срещаната кръвна група е нулевата. Хората, които я имат, са универсални дарители и притежават силна имунна и храносмилателна система. Специалистите условно ги наричат месоядни, тъй като трябва да се хранят предимно с животински протеини, умерено количество мазнини и да ограничат приема на въглехидрати. Менюто им може да включва разнообразни меса, но е препоръчително да избягват свинското и гъшето. "Рибите, които са полезни за нулева група, са сьомга, хек и пъстърва. Не се препоръчват хайвер и октопод", подчертава Вили Хубенова. Важно е да се отбележи, че всички млечни продукти са противопоказни за кръвна група О.

Но ако сте представител на тази група и имате апетит към тях, можете да консумирате в умерени количества козе сирене. Прясното мляко заместете с оризови и овесени напитки. Що се отнася до яйцата, може да ядете по 2-3 на седмица, като се препоръчват рохки. Полезни за вас са лененото масло и зехтинът, не наблягайте на слънчогледово и царевично олио. Бобовите култури, като черен и шарен боб, грах и нахут са добри за консумация, но яжте по-рядко леща и соя. Повечето зърнени храни имат неутрално отношение към здравето ви, но избягвайте пшеницата и белите брашна.

"Полезни зеленчуци и плодове са чесън, броколи, лук, смокини и сини сливи. Не се препоръчват картофи, карфиол, портокали, мандарини, ягоди. Кафето, газираните напитки и концентратите са изключително вредни. Консумирайте големи количества чиста вода", обяснява Хубенова. Подходящите за нулева група билки са: юка, зелен чай, салвия, риган, джинджифил, куркума. Характерно за представители на нулевата кръвна група е да страдат от дефицит на витамин В, йод, калций и ензими. Консултантът по здравословен начин на живот съветва да се хранят бавно и спокойно, а работата да редуват с физическа активност.

"А" да наблегне на зеленчуците

Яжте фъстъци, но избягвайте пържолите

Менюто на хората с кръвна група "А" трябва да включва предимно растителни продукти, а месата и месните продукти да бъдат избягвани. "Допустими са пуешко и пилешко месо в малки количества - 2-3 пъти седмично. Препоръчват се речните риби, като шаран и пъстърва", съветва Вили Хубенова. Млечни продукти консумирайте умерено, като избягвате тези с висока масленост. А яйцата в седмичното ви меню не трябва да са повече от 4. Особено полезни са зехтинът и лененото масло, избягвайте сусамовото и царевичното. Яжте фъстъци, тиквено семе, елда, ечемик; избягвайте пшеницата и белите брашна. Консумирайте големи количества листни зеленчуци, ряпа, моркови, тиква, лук, краставици и други. Препоръчителни за вас плодове са кайсии, череши, смокини, сливи, но избягвайте цитрусите. "Кафето и червените вина са препоръчителни, но бирата, концентратите и газираните напитки не трябва да се консумират", отбелязва Вили Хубенова. Полезни билки са лайка, риган, женшен и гинко билоба. Представителите на кръвна група "А" често страдат от недостиг на витамин В, С и Е, както и от дефицит на калций, желязо и ензими. Препоръчително за вас е да се храните често и по малко, да спортувате умерено и да намирате време за релакс.

"В" да не прекалява с калмари и раци

Менюто включва агнешко и телешко, но "реже" свинското

Най-разнообразни продукти включва менюто на хората от група "В". От видовете меса се препоръчват агнешко, телешко и дивеч, но свинско и пилешко трябва да се избягват. "Най- полезните морски храни са сьомга, хек и пъстърва, като не се препоръчват калмари и раци. С изключение на синьото сирене и рокфора всички останали млечни продукти, както и яйца могат свободно да се консумират", разяснява Хубенова. От бобовите и зърнените култури най-полезни за тази кръвна група са оризът, просото и овесът. Ръж, пшеница, леща и нахут е по-добре да не похапвате. Консумирайте големи количества зеленчуци и плодове - най-добрите за вас са зеле, патладжан, пипер, краставици, картофи, банани, грозде, ананас и сливи. Избягвайте домати, царевица, кокосови орехи и нар. "Можете да пиете разнообразни напитки, но избягвайте газираните и концентратите", подчертава Вили Хубенова. Подходящите за вас билки са зелен чай, магданоз, бъз, лецитин, гинко билоба, гъбите Рейши и Шейтаке. Носителите на кръвна група "В" обикновено имат нужда от допълнителен прием на витамини от група "В", магнезий, цинк, хром и ензими. Препоръчително за вас е да се храните често и в умерени количества, а ако се насочите към спорт, нека да не бъде много натоварващ.

"АВ" да не прекалява с концентратите

Вино с бяла риба е подходяща вечеря

Представителите на кръвна група "АВ" са консуматори и на смесена храна. От месата се препоръчват агнешко, заешко и пуешко, а от рибите - бяла риба, щука, сардина, пъстърва и шаран. "Можете свободно да консумирате повечето млечни продукти, като избягвайте високомаслените. Консумирайте до 4 яйца на седмица. От растителните масла избягвайте слънчогледово, сусамено и царевично, като замените със зехтин, фъстъчено и ленено масло", съветва Вили Хубенова. Яжте повече зърнени храни. Най-полезните са бял и черен боб, просо, ориз, овес. Избягвайте пшеницата, царевица, елда. Консумирайте големи количества зеленчуци и плодове. Най-полезни за вас са листните зеленчуци, чесън и карфиол, а от плодовете - смокини, киви, череши, ананас и лимони. Онези, които трябва да избягвате, са домати, маслини, портокали, нар. Кафето, чая, виното и бирата можете да приемате свободно, ограничете концентратите и газираните напитки. Подходящите за вас билки са зелен чай, чесън, бъз и джинджифил. Недостигът на витамин С и D, антиоксиданти, магнезий, ензими и пробиотици са характерни за хората с кръвна група "АВ". "Храненето често и на малки порции ще подобри храносмилането ви, като закуската при вас е кралицата на храненията" подчертава Вили Хубенова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай