Мавриков избягал с девойка на кон

Пак атакува големия екран, но мечтае за театър

Мавриков избягал с девойка на кон | StandartNews.com

Годината е 1990-а, а Васко Мавриков както всяко уважаващо себе си хлапе отмаря през лятото при баба и дядо. Там го сварва и 14-ият му рожден ден. "Цял ден приготвяха различни вкусотии, с които да се почерпим вечерта. Обаче късния следобед, както си седях пред къщата, мина една непозната девойка на кон. Бях дочул, че е на гости и тя на баба си, но официално не се познавахме. След пет минутен разговор се качих на коня и отпрашихме накъдето ни видят очите. На сутринта се върнахме. А баба ми и дядо ми горките бяха много притеснени и същото време гневни, защото пропуснах празника и най-вече защото не им се обадих за моето изчезване", разказва веселият актьор, а какво е ставало през нощта, остава си там, където се е случило.

Тези дни край Васко отново е жега - на 17 януари излиза втората част на екшън комедията "Корпус за бързо реагиране", в който той е неуморният двигател на формацията. Мавриков в същото време не лишава тв зрителите от присъствието си - води и предаването "Баркод" по TV7.

"Защо съм актьор ли? Защото искам чрез силата на словото да разкажа моята интерпретация за света чрез образа на герой от пиеса", усмихнато заявява той. Завършва класа на проф. Елена Баева в НАТФИЗ. "Спомням си, че винаги по време на представление, докато течеше действието в залата, тези, които обаче чакахме в гримьорната, си говорихме за най-обикновени битови случки. И щом асистент-режисьорът ни извикваше по радиоточката да се появим на сцената, веднага влизахме в образ и това много ни развеселяваше".

Екшън веселякът учил оперно пеене и е впечатляващ баритон. "Обожавам да пея песни от мюзикъли, беше ми мечта да уча музикален театър. Вече пиша либретото в четири действия на "Корпус"-а. Ще го правя на опера", шегува се той. Още от малък разсмивал децата, защото и "самата му зодия Лъв" го подтиквала да бъде център на внимание. Естествено Мавриков не иска да го свързват само с комедийни роли, но добре си знае, че "сериозната" ще дойде, когато узрее за това. "Все още трупам житейски опит. Когато това стане, ще се чете в очите ми на екрана. Изкуство без пари не се прави. Даже изображението на Бог от Сикстинската капела, изрисувана от Микеланджело, си има своята цена за автора", отсича Мавриков.

На въпрос дали Корпусът за бързо реагиране би участвал в мисии в живота, отвръща: "Децата не са таргет на Корпуса, нямат пари за хонорарите ни. Но хайде, от мен да мине, един урок за хормона на растежа може, а и за това как се преписва в час".

Смешни моменти никак не липсвали, докато снимали филма. "Например когато статистите, облечени като барети, трябваше при сигнал на режисьора "екшън" да влязат в кадър с атака. Но се случи друго. Стамбата казва "екшън", само че се отнасяше за оператора да пусне камерата. Баретите счетоха, че този сигнал е за тях, и стана такава патаклама, едва ги укротихме".

За ролята на водещ казва, че му е много приятно, защото му харесва да общува с различни събеседници и да научава полезни неща.

Въпреки това не спира да мечтае за театър. "Мисля за това непрекъснато. Чувствам като моя лична загуба, че не мога да се върна на театралната сцена, заради която отделих цели 10 години от живота си. Четири ходих на самодеен театър, после още шест години учих в НАТФИЗ и накрая равносметката е кариера на репортер и водещ. Ирония на съдбата", вдига рамене чаровникът.

Искам да измисля лекарство!

- Какво искаш да те питам?

- Всичко без въпроса: "Има ли паралелен свят?"

- Лъжеш ли децата ти, че има Дядо Коледа?

- Не ги лъжа децата, той наистина съществува. Ние родителите приемаме духа му всяка Коледа, за да ги направим щастливи.

- Какво би променил в себе си?

- Най-големият ми недостатък - бързам, без да мисля, и после съжалявам, но темперамент!

- Какво те дразни?

- Безпардонното поведение на политиците.

- Какво те усмихва?

- Слънцето, лятото и морето.

- Какво имаш под леглото?

- Моето енергийно поле.

- Какво искаш да изобретиш?

- Лекарство срещу рак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай