Кристалина в стола  на пеещия професор

Спрягат президентската щерка Иванка и бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли за фаворитки на Тръмп за поста

Кристалина в стола  на пеещия професор | StandartNews.com

От 1 февруари Кристалина Георгиева поема ръководството на Световната банка. Българката ще стане временно президент на една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ,.

Номинацията й е изненадваща и идва заради оставката на Джим Йон Ким, чийто мандат трябваше да продължи до 2022 г.
Според източници на "Ройтерс", Джим Йон Ким, наричан "пеещия професор", е взел решението да напусне заради лични мотиви. В официалното си изявление той посочва само, че незабавно започва работа за частна компания и ще се занимава с инфраструктурни проекти в развиващите се страни. Ким обяви и че ще се присъедини отново към борда на здравната организация Partners In Health /PIH/, която основа преди повече от 30 години. "Очаквам с нетърпение да работя отново с моите дългогодишни приятели и колеги в PIH по редица въпроси от световното здравеопазване и образованието. Ще продължа и ангажимента си към Университета Браун като попечител на Корпорацията и с нетърпение очаквам да стана старши сътрудник в Института за международни и обществени въпроси на Браунс Уотсън", каза Ким. „Голяма чест беше да служа като президент на тази забележителна институция, пълна с страстни хора, посветени на мисията да се справим с крайната бедност в близко време", отбелязва още президентът. 


Оставката на Джим Йон Ким, който бе назначен на поста от предишния президент демократ Барак Обама, идва на фона на масовата чистка в администрацията на Белия дом и други държавни институции, която прави сегашният държавен глава Доналд Тръмп. Освен рокади на редица възлови позиции, в края на миналата година "Блумбърг" публикува информация, че Тръмп обмисля възможността да уволни и председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Кандидатурата му бе издигната от самия Тръмп, който замени с него през февруари 2018 г. Джанет Йелън. Мандатът й като ръководител на Управлението за федерален резерв не бил удължен с още 4 години заради ниския й ръст от 161,5 см, който смущавал Тръмп, съобщи "Вашингтон пост". Изданието пише, че ръстът на Пауъл, който е висок 180 см, удовлетворява президента, но пък го дразни политиката му за постепенно повишение на основната лихва. На мушката е дори финансовият министър Стив Мнучин, който е предизвикал гнева на Тръмп заради борсовия срив в края на миналата година.


Дали и Ким е "настъпил котето" в Белия дом, тепърва предстои да разберем. Шефът на Световната банка и стопанинът на Белия дом имаха разногласия по редица въпроси, най-съществените от които са отношението към бежанците и климатичните проблеми. През октомври 2017 г. САЩ, които са най-големият донор на Световната банка, отказаха да увеличат финансирането на институцията с мотива, че е неефективна и може да работи далеч по-добре с 60-те милиарда долара, които получава ежегодно. През април 2018 г. все пак акционерите на Групата на Световната банка – правителствата на 189 страни, подкрепиха амбициозен пакет от мерки, който включва 13 млрд. щатски долара увеличение на капитала, както и редица вътрешни реформи и набор от политики, целящи да засилят световната борба с бедността.  „Уолстрийт джърнъл” отбеляза, че Вашингтон се е отказал от намерението си за свиване на разходите отчасти заради факта, че СБ е готова да противодейства на нарастващото международно влияние на Китай. 

 Кристалина Георгиева се върна в Световната банка именно по покана на досегашния директор Ким, като преди това отговаряше за бюджета на Европейската комисия и беше дясната ръка на председателя й Жан-Клод Юнкер. След като стана главен изпълнителен директор на СБ, Георгиева се превърна в едно от лицата на институцията, която си постави основна цел преодоляване на крайната бедност по света. 

Дали Георгиева има шансове да оглави СБ с пълен мандат? По джентълменско споразумение отпреди десетилетия, начело на банката стои американски гражданин, докато МВФ се оглавява от европеец. Но при избирането на Джим Йон Ким традицията бе разбита, като за пръв път имаше и кандидати от Нигерия и Колумбия.

Открил ли е президентът Доналд Тръмп най-подходящият кандидат, който  да предложи Управителния съвет на СБ ?

Преди ден стана ясно, че президентската дъщеря Иванка Тръмп и бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли са сред кандидатите за поста шеф на Световната банка. Това съобщи  „Файненшъл таймс”, цитиран от БГНЕС. Вестникът не уточнява източника на своята информация.  Банката смята да приключи обсъждането на кандидатурите в средата на февруари, а избора на нов президент – в средата на април.

Новият ръководител на световната организация с милиарди долари бюджет се избира след специална процедура. Тя предвижда президентът Тръмп да предложи свой кандидат на 25-членния Управителен съвет. Като най-голям донор на СБ, американците имат и най-много гласове (15.85%), следвани от Япония (6.84%), Китай (4.42%), Германия (4.00%), Великобритания (3.75%), Франция (3.75%), Индия (2.91%), Русия (2.77%), Саудитска Арабия (2.77%) и Италия (2.64%).

Световната банка е създадена през 1944 г. Тя е един от най-големите световни източници на помощи за развитие. СБ е изградена от две основни институции - Международна банка за възстановяване и развитие (МБВР) – International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) и Международна асоциация за развитие (МАР) – International Development Association (IDA). Първата институция се занимава със страните със среден доход, докато втората работи с най-бедните в света. СБ работи с два основни типа инструменти за финансиране - заеми за преструктуриране и инвестиционни заеми. България, която е член от 1990 г., е заемополучател и на двата вида.

Антропологът Джим Ким очаровал 
Обама с чуството си за хумор

Той не е политик, нито банкер, нито дипломат. Но стана 12-тият президент на Световната банка през юли 2012 г., като замени на поста Робърт Зелик. 59-годишният Джим Йон Ким е американец с южнокорейски корени и е известен със забележителното си чувство за хумор.
За факта, че Ким не се взема много насериозно, говори видеофилм от университетско празненство. Облечен в бяло кожено яке и с тъмни очила на главата, той танцува пред публика и изпълнява рап-песни. Затова го наричат "пеещият професор", пише "Дойче веле".
Бившият US президент Барак Обама го номинира за лидерския пост с думите: "Време е експерт по въпросите на помощта за развитие да оглави най-голямата организация в тази сфера. За тази задача няма по-квалифициран от доктор Джим Ким". Номинацията на Ким беше изненада, тъй като името му не беше споменавано сред възможните кандидати на САЩ. Според близък до Световната банка източник, Белият дом оказал "колосален натиск върху Хилари Клинтън" - държавния секретар на президента Обама, да се кандидатира за поста, но тя заявила, че смята да се оттегли от политическия живот след края на президентския мандат.
Неотдавна Ким разказа, че Обама го попитал защо да предложи на СБ него, а не някой макроикономист, а Ким го изненадал с отговор-въпрос дали е чел дисертацията на майка си.
Майка на Обама - бялата американка Стенли Ан Дънам, прекарала години в Индонезия, за да изследва селските занаяти и през 1992 г. публикува докторската си дисертация. В нея тя твърди, че противно на прогнозите на икономистите, глобализацията е довела до процъфтяване на тези занаяти. "Няма да мога да ви кажа от 10 000 метра какво се случва на терен, както правят макроикономистите, но мога да ви кажа дали програмите работят наистина, защото това правя през целия си живот", заявил Ким на президента. И получил работата. А по-късно Обама му казал, че "това е било едно от най-добрите представяния на интервю, които съм виждал", пише „Дневник”.
Ким е роден на 8 декември 1959 в Сеул. Още на 5 г. заминава с родителите си за САЩ. Баща му, който е бил зъболекар, държал синът му да получи добро образование. "Не си мисли, че в тази страна ще получиш нещо наготово. Всичко трябва да си извоюваш сам", гласял бащиният съвет.
Ким е женен, с две деца и с две докторски титли - една по медицина и една по антропология. Макар че не е финансист, начело на Световната банка той трябваше да взима решения за кредити за милиарди и поръчителства за бедни страни.
"Цял живот съм се опитвал да разрешавам социални проблеми по света", е посочвал президентът на СБ. Още като студент по медицина той основава организацията "Партньори в здравеопазването", която сега проявява активност в 12 страни, полагайки медицински грижи за бедните. През 2003 г. освобождава поста изпълнителен директор на основаната от него организация и се мести в Световната здравна организация, където отговаря за мерките за борбата срещу СПИН. А от 2009 г. ръководи и университета "Дартмут" - едно от най-престижните висши учебни заведения в САЩ, превръщайки се в първия азиатско-американски президент на Бръшлянената лига. 
През 2013 г. Ким е обявен за един от 50-те най-влиятелни личности в САЩ от списание „Форбс“. 

Българката от Любимец с кариера 
от Брюксел и Вашингтон

Най-популярният пост в "Туитър" на Кристалина Георгиева от 25 май 2018 г. е пожълтяла семейна снимка, под която пише: "Бабите и дядовците ми са получили много малко образование. Родителите ми са завършили гимназия. Аз съм първата в рода с докторска титла. От малко село в България, до Генерален директор на Световната банка - ето така изглеждат възможностите!"
За разлика от Ким, Георгиева винаги се е занимавала с икономика. Родена в София, завършила политическа икономия и социология в тогавашния ВИИ "Карл Маркс" през 1976 г. В една група е с трима бъдещи министър-председатели – Ренета Инджова, Стефан Софиянски и Иван Костов, както и с двама вицепремиери – Димитър Луджев и Иван Пушкаров.

Защитава доцентура с дисертацията "Екологични политики и икономически растеж на САЩ". Специализира в известни европейски центрове и институти. Била е преподавател в Лондонското училище по икономика, учила е студенти в Университета на Южния пацифик във Фиджи и в Австралийския национален университет. Има специализация по корпоративни финанси в Масачузетския технологичен институт. Следва и по учебна програма за кадри на Световната банка в Харвардското бизнес училище.

Започва работа в Световната банка през 1993 г. като икономист по околната среда за Европа и Централна Азия. От 1998 г. последователно заема директорски позиции в Източна Азия, в отдела по околна среда, в московското представителство на банката и във вицепрезидентството по устойчиво развитие.

На 10 март 2008 г. става вицепрезидент на СБ и едновременно с това - корпоративен секретар на банката.

На 19 януари 2010 година е издигната кандидатурата й за еврокомисар в ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи". Това е втората кандидатура на България след неуспешния опит на външния министър Румяна Желева. На 3 февруари 2010 г. е одобрена за еврокомисар. В края на същата година е  обявена за "Комисар на годината" и за "Европеец на годината" в годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс" (European Voice). Отличена е за принос в работата си и по-специално управлението на хуманитарните катастрофи в Хаити и Пакистан. 

На 10 септември 2014 г. Георгиева става заместник-председател на ЕК и поема ресорите бюджет и човешки ресурси. На 28 септември 2016 г. правителството на България издигна кандидатурата й за генерален секретар на ООН. При гласуването в Съвета за сигурност на ООН, тя се класира на осмо място. А за генерален секретар на ООН е избран Антониу Гутериш. 
Месец по-късно СБ съобщава, че Кристалина Георгиева ще започне работа в банката като главен изпълнителен директор от 2 януари 2017 г. 

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 г. Баща й е внук на революционера и политик от Елена Иван Попхристов Кършовски. Той се жени за румънката Мандика Димитреску, която му ражда 6 деца – Борис, Крум, Боян, Александър, Райна и Анка. Най-малката дъщеря Анка се омъжва за офицера Стефан Георгиев, стигнал до чин полковник в инженерните войски. Синът им Иван е бащата на Кристалина Георгиева, а леля й Екатерина е майка на композитора проф. Стефан Драгостинов, дългогодишен диригент и ръководител на ансамбъл „Филип Кутев”.

Майка й Маринка Георгиева е от Любимец и също е наследница на борчески род. Единият прадядо на Кристалина е бил участник в борбата за църковна независимост, а другият в началото на миналия век е бил кмет на Любимец.
Кристалина Георгиева обича да пътува и свири на китара. Обиколила е цяла Източна Европа, Източна Азия, Китай, Южна Корея, Филипините, Тайланд, Индонезия. В същото време за тези държави е разпределяла проекти за над 2,5 млрд. долара.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай