Как да си тренираш ледник

Как да си тренираш ледник | StandartNews.com

Джаму. Ако промените в климата стопяват местния ви ледник, защо не се направите нов?

Тъй като климатът се затопля, ледниците се свиват. Това е проблем за тези, които разчитат на разтопен лед, за да напояват растенията - фермери, които живеят в долините над Лех, в Джаму и Кашмир, например. Повечето от по-ниско разположените ледници в областта са изчезнали, а тези по-голяма височина се оттеглиха с цели 10 км.

През март и април, земеделските производители използват водата от ледниците за напояване. Сега тя не идва по-рано от юни - твърде късно, за да може да нъде използвана в краткия раститетелен сезон.

Чуянг Норфел, пенсиониран строителен инженер, който живее в района, си мисли, че има отговор -  ако физическите ледници са си отишли, защо да не се изградят изкуствени? Това е нещото, с което той се е занимавал през последните десет години. Нещо повече, той е построил на нови ледници в места, където те ще се размразят на точното време и ще доставят съдържанието си директно върху полета на фермерите.

Норфел е осъзнал, че начинът за изграждане на ледника е забавяне на потока вода и предпазването и от слънцето. Той и екипа му са отклонили няколко потока в най-засегнатите райони в канали, които се дълги, криволичещи, и минаващи през сенчест, леко наклонен релеф. Те също така са построили каменни бентове в тези канали на редовни интервали, за да забави течението още повече. С настъпването на пролетта, размразената вода изпълва каналите, а после замръзва в тънък слой лед. И тъй като процесът се повтаря всяка година, има условия да се получи мини-ледник.

Досега Норфел и екипът му са изградили една дузина изкуствени ледници по този начин. Най-големият от тях е около километър и половина дълъг и две метра дебел. Водата от тези ледници помага да се поддържа поминъка на хиляди земеделски стопани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай