Четвъртък,

Как да си тренираш ледник

От: Failed to load user -
Как да си тренираш ледник
A
A
A

Джаму. Ако промените в климата стопяват местния ви ледник, защо не се направите нов?

Тъй като климатът се затопля, ледниците се свиват. Това е проблем за тези, които разчитат на разтопен лед, за да напояват растенията - фермери, които живеят в долините над Лех, в Джаму и Кашмир, например. Повечето от по-ниско разположените ледници в областта са изчезнали, а тези по-голяма височина се оттеглиха с цели 10 км.

През март и април, земеделските производители използват водата от ледниците за напояване. Сега тя не идва по-рано от юни - твърде късно, за да може да нъде използвана в краткия раститетелен сезон.

Чуянг Норфел, пенсиониран строителен инженер, който живее в района, си мисли, че има отговор -  ако физическите ледници са си отишли, защо да не се изградят изкуствени? Това е нещото, с което той се е занимавал през последните десет години. Нещо повече, той е построил на нови ледници в места, където те ще се размразят на точното време и ще доставят съдържанието си директно върху полета на фермерите.

Норфел е осъзнал, че начинът за изграждане на ледника е забавяне на потока вода и предпазването и от слънцето. Той и екипа му са отклонили няколко потока в най-засегнатите райони в канали, които се дълги, криволичещи, и минаващи през сенчест, леко наклонен релеф. Те също така са построили каменни бентове в тези канали на редовни интервали, за да забави течението още повече. С настъпването на пролетта, размразената вода изпълва каналите, а после замръзва в тънък слой лед. И тъй като процесът се повтаря всяка година, има условия да се получи мини-ледник.

Досега Норфел и екипът му са изградили една дузина изкуствени ледници по този начин. Най-големият от тях е около километър и половина дълъг и две метра дебел. Водата от тези ледници помага да се поддържа поминъка на хиляди земеделски стопани.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички