Понеделник,

Изследване: Лос Анджелис прилича на Мордор

От: Failed to load user -
Изследване: Лос Анджелис прилича на Мордор
A
A
A

Бристол. Режисьорът Питър Джаксън може и да е успял да пресъздаде Средната земя с филмиране единствено в Нова Зеландия, но земите, описани от Дж. Р. Р. Толкин в творбите му имат доста разнообразен пейзаж и климатични особености, пише американското издание The Verge.

Изследване на учени от университета в Бристол сравнява тези условия с възможни територии по Земята, като под внимание се взимат климата и особеностите на местата, каквито са били през праисторическата ера, след което се прави симулация спрямо топографията към днешно време.

Симулацията, разбира се, е въз основа на описанията на Толкин за топографията и времето, където се случват приключенията в творбите му.

Няма изненада, че домът на Билбо Бегинс – Графството, наистина прилича на части от Нова Зеландия. Там са и Сивите заливи, откъдето отплават корабите за Безсмъртните земи – което също не е изненада, защото там има силни ветрове.

Що се отнася обаче до Мордор, изследването установило, че там условията за живот не биха били особено благоприятни за живот, дори и без злия Саурон. Според учените мястото би могло да се намира в Западен Тексас или Лос Анджелис.

Проучването може да прочетете на английски, но също така го има и в превод на елфски и на езика на джуджетата, допълва The Verge.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички