Двете марки се конкурират здраво повече от 50 години

Двете марки се конкурират здраво повече от 50 години | StandartNews.com

Да имаш в дома си едновременно китари "Фендер" и "Гибсън" е все едно да гледаш котка и куче под един покрив, но да са ти любими и двете. Често не можеш да кажеш кое обичаш повече, защото са безкрайно различни - и като порода, и като бунт. Повечето музиканти използват и двете реномирани марки, макар да знаят, че в тази битка се намесват и много други кандидати за внимание, като "Ибанец", Мюзикмен", "Ямаха". Но нека засега се ограничим до "Гибсън" и "Фендер" - най-титулуваните, използвани и култови китари, които пеят в ръцете на рок звездите.

Всички тези китари вече могат да се купят свободно в София, а не както беше в последните години - да ги изписваш по каталог. Последното е много опасно, защото купуваш буквално котка в чувал. Днес вече и у нас има убийствени китари "Гибсън", много от тях ръчна изработка, но са с цени между 6500 и 10 000 лева. Това обаче са уникални модели, произвеждани от 1956 г. до наши дни. Същото е и с "Фендер" - навъдиха се оригинални модели, които струват от 5000 лева нагоре. Много от китарите, принадлежали на големи майстори, са уникални и безбожно скъпи. Цените им вървят от 375 000 до 2,7 млн. долара. 
 

Историята

Кларънс Леонидас "Лео" Фендер (10.08.1909 г. - 21.03.1991 г.) е роден и израсъл в Калифорния. Още от дете се увлича по електрониката. През 1932 г. Лео започва работа със световноизвестната компания "Рикенбекер", която вече произвежда първите електрически и особено бас китари. С течение на времето той модернизира производството и така през 1950 г. прави модела Fender Esquire, за да се стигне до хитовата Fender Telecaster.
В края на 1953 г. пък се появява и легендарната Fender Stratocaster, с която и до днес свирят велики музиканти като Ерик Клептън и Ричи Блекмор. Да не говорим за покойните Джими Хендрикс и Стиви Рей Вон.

Около 1890 г. Орвил Гибсън произвежда мандолини в град Каламазо, щата Мичиган. Още тогава той създава характерен тип сводести китари с кухо тяло за разлика от доста по-късния си конкурент "Фендер", чиито инструменти са от плътно дърво. Умира през 1918 г., но компанията търпи бурен разцвет. През 1936 г. "Гибсън корпорейшън" представя първия си електрически модел с кухо тяло ES-150. Когато обаче на пазара се появява "Фендер телекастер" на конкурентите, реакцията на "Гибсън" е жестока - китаристът Лес Пол създава едноименния модел, превърнал се в култов инструмент за всеки ценител. "Лес Пол" попада в ръцете на гении като Джими Пейдж и Гари Мур. Когато през 1961 г. се появява и моделът SG (solid guitar), той пък вече попада при живи легенди, като Ангъс Янг и Тони Айоми.

МАЙСТОРИТЕ

Свиря с "Фендер" модел 1950 г.
Иван Лечев, ФСБ

Основната разлика между двата типа китари е в звука и в удобството на свирене. При "Фендер" адаптерите са с по една намотка, което понякога дава и брум при свирене, но в същото време могат да се извадят кристално чисти тонове и този брум би могъл да смути само начеващите китаристи. Докато при "Гибсън" звукът е много по-матов, по закръглен някак си и е доста по-тежка китара за свирене. Преди доста години купих от Пеци Гюзелев, лека му пръст, един "Фендер", който е уникален. Такива са много малко, защото е ръчна изработка и е модел от 1950 г. С времето го модернизирах и сега от него остана само дървото, но продължава да е уникална китара, защото е хибрид. А това означава, че с нея мога да свиря и като на акустична китара, но и много тежък рок. Цялата тайна е в адаптерите.

Харесвам "Стратокастер" и слайд китари

Краси Табаков, "Подуене блус бенд"

"Фендер" и "Гибсън" са най-популярните китари в света с най-специфичен звук. Старите музиканти са създали стандарти в тази музика, а това са и първите фирми за елкитари. След тях идват "Ибанец". "Стратокастер" има много бистър и брилянтен звук, с изключителни бленди. Това е изключително елегантна и удобна китара. Гибсън са по-агресивни с по-плътен саунд. "Ибанец" е прогресивна китара. Тя може да носи усещане и за Фендер, и за Гибсън. Направена е с изключително удобство за свирене. При нея има активна електроника и изключителна система за тремоло, т.нар. флойдроуз. Тя дава възможност за много бързо отпускане и повдигане на струните. Има много удобен тънък гриф и не случайно с такива китари свирят виртуози като Джо Сатриани, Стив Вай и Пол Гилбърт. Аз обаче предпочитам "Стратокастер", както и слайд китарите. Те имат вграден резонатор и с тях се свири с метален напръстник. Станаха особено популярни в Европа, особено когато попаднаха в ръцете на голям музикант като Марк Нопфлер.

Сантана е почти неразгадаем

Илия Караянев - Личо Стоунса
"Личо Стоунс бенд"

За моите над 40 г. на сцената и у нас, и по света съм свирил с всякакви китари. Всеки знае, че съм фен на Джими Хендрикс, а той свиреше с "Фендер" основно. Аз също се насочих натам, защото тази китара дава възможност да солираш, но и да акомпанираш с еднакъв успех. Но има и много музиканти, които свирят със собствени модели, като например големия Карлос Сантана. Неговата китара е поръчкова и не можеш да я купиш от никакъв магазин. Марката е PRS и е уникална. Когато Сантана засвири, хем можеш да го разпознаеш още на втория тон, хем и никога не можеш да му извадиш блендата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай