Дървени лъжици и масло от люти чушки ваят талия

Българските СПА ритуали и терапии не отстъпват на източните, категорични са експерти

Дървени лъжици и масло от люти чушки ваят талия | StandartNews.com

Български ритуали за красота с маслодайна роза, кисело мляко и мед възкръснаха в началото на сезона. Серията от терапии, вдъхновени от фолклора и разработени с екологични продукти, се очертават като хит в СПА центъра на "Грандхотел Поморие". Свещенодействието се случва в стаята "Съкровищата на България".

Методите бяха представени пред десетки родни и чуждестранни гости, които наблюдаваха с интерес нашенски СПА ритуал за посрещане, включващ топило с медена пяна и розови листенца. Най-атрактивен се оказа славянският топъл антицелулитен масаж, който пречиства и премахва сантиметри от талията, благодарение на маслото от люти чушки и "боя" с дървени лъжици по проблемните места като корема и бедрата. Дървената лъжица наподобява свита длан, с която масажистът притиска определени точки около пъпа, стимулирайки черния дроб и панкреаса.

Друг ритуал обединява мед от Странджа, мляко, топъл медено-билков пилинг с масаж с керемиди. Всъщност Странджа планина се е оказала вдъхновение и е изиграла ключова роля при подбора на еко продуктите и начините на масаж.

В "Съкровищата на България" всеки се пренася назад във времето, защото всичко е автентично - носиите на масажистите, съдовете, в които разбъркват отварите, трикраките столчета, хурките и паната по стените. За етнографския интериор са помогнали бабите от поморийското село Еркеч (Козичино) и семейство от Чипровци, уточни изпълнителният директор на петзвездната обител Бисерка Хънкова.

"Искаме да покажем, че освен археологическото и културното наследство имаме и изключителни природни богатства. Тъкмо с кисело мляко, роза дамаскена, мед и билки разработихме няколко типични регионални процедури и ритуали. Те са еко сертифицирани и добити по стари технологии. Преди да станат на масла и други помади, билките се опушват, за да бъдат почистени. Националните ни СПА практики не отстъпват на популярните източни процедури", коментира експертът Цветелина Маймарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай