Библиотеки шедьоври

Дворци и манастири крият най-красивите зали в света

Библиотеки шедьоври  | StandartNews.com

Музеите и паметниците са сред най-посещаваните от туристите, но има и други сгради, които си заслужава да се видят - библиотеките. В тях винаги има магическа атмосфера, уют и тишина, в която се чува само разлистване на стари и пожълтели страници. Има няколко библиотеки по света, които са много красиви и с нестандартна архитектура.

1. Обществената във Ванкувър

в Канада съществува още със създаването на самия град - 1876 година. Била е построена в областта на Хестингс мил, на адрес 750, ул. "Бърард". Тъй като сградата не е била в синхрон с модерните тенденции и е била прекалено препълнена, се е наложило създаването на нова централна библиотека. Архитектите Моше Сафди, Ричард Арчъмбаулт и Бари Даунс били победители в проведеното за дизайн на сградата състезание.

2. Кралската в Копенхаген

е най-голямата в скандинавските страни. Наричат я "Черен диамант" заради гранитите от Зимбабве, използвани за фасада на сградата. Тя служи както за национално книгохранилище на Дания, така и като университетска в Копенхаген. Колекцията й съдържа множество и разнообразни исторически експонати. Всички книги, които са печатани в кралството от ХVII век до днес, се помещават в архивите. Там се съхранява и първата книга, излязла в Дания, датираща от 1481 година.

3. Австрийската национална

и академична библиотека във Виена има богата история и традиции, датиращи още от XIV век. Тя се помещава в бароков дворцов комплекс и е една от най-красивите исторически библиотеки в света. Конструкцията на сградата е по проект на архитекта Йохан Бернхард Фишер фон Ерлах, а изпълнението е било осъществено от неговия син Доузеф Емануел в периода 1723-1726 година.

4. Читалнята на Британския музей в Лондон

е с впечатляващ дизайн, направен от прочутия архитект Норман Фостър. Той и неговият екип трансформират вътрешния двор на Британския музей в най-обширния и просторен обществен площад в Европа. В центъра му се намира читалнята, чийто покрив е конструкция от стъкло и стомана - 1656 двойки стъклени плоскости, поставени през 2000 година.

5. Филологическата при Свободния университет в Берлин

също е изключително красива сграда, чийто дизайн също е дело на Норман Фостър и неговия екип. От края на Втората световна война Свободният университет е не само градски символ на най-значимите институции, но и един от водещите в цяла Германия. Той заема централна роля в интелектуалния живот в столицата. Неговото преустройство включва реставрация на университетските модернистични сгради и построяването на филологическата библиотека, което е било в периода между 1997 и 2005 година.

6. Митеран извърша реконструкция

в националната на Франция. Тя е в Париж и води началото си от 1368 г., когато Шарл V я обявява за кралска библиотека в Лувъра. През 1998 година по желание на френския президент се случва грандиозен ремонт. Там има 10 милиона книги. Към библиотеката има и изложбено пространство.

7. Филип V открива

националната на Испания в Мадрид. Но тя невинаги е била известна с това си наименование. Монархът й реже лентичката в края на 1711 година като "Кралската обществена библиотека". През 1836-а се превръща в притежание на правителството и оттогава е известната с днешното си име.

8. 6 милиона книги

има в националната на Чехия в Прага. Тя е богато украсена, а всяка година към томовете добавят 80 000 нови заглавия. Съдържа и над 18 000 религиозни текста. Библиотеката се гордее с богата колекция от книги и документи по социални и природни науки, бохемика, манускрипти, колекция Моцартиана.

9,5000 ръкописа на арабски

има в държавната кралска библиотека в Сан Лоренцо де Ел Ескориал в Испания. Тя е смятана за световно наследство. Фелипе II съхранява в нея цялата си колекция от книги. Тя е изключително богата и включва образци от Испания и Европа. Фондът й се обогатява непрекъснато и сега наброява над 40 хиляди тома, сред които някои от XV и XVI в., както и хиляди ръкописи на староеврейски, латински и испански, чиято украса е в отлично състояние. На тавана и над големите прозорци има огромни рисувани изображения на основните науки. В единия край на дългата зала е разположен кръгъл уред - подобен на земно кълбо, заобиколено от десетки тънки метални сфери. Той показва движението на звездите и планетите.

10. В манастира "Свети Гал"

в прекрасния швейцарски град Сен Гален е една от една от най-богатите и старите библиотеки в света. Тя съдържа ценни ръкописи, като едни от най-ранните познати архитектурни планове, чертани върху пергамент. От 1755 г. до 1768-а монашеската част е реконструирана в бароков стил. Катедралата и библиотеката са основните отличителни части в този забележителен архитектурен комплекс, отразяващ продължаваща в течение на дванадесет века активност.

11. В Тринити колидж

в Дъблин, най-старият университет в Ирландия и един от най-добрите в света, се намира Старата библиотека (Old Library). Там се съхранява "Книгата на келтите", смятана за ирландско национално съкровище. Тя е писана с черно, лилаво и жълто мастило от монаси през 800 г. и съдържа красиви илюстрации на хора, растения, митични същества, геометрични фигури.

12. Академичната в Коимбра

в Португалия е създадена през 1290 г. в един от най-старите университет в Европа. Забележителната и изключително красива библиотека е строена през ХVIII век.

13. Ватиканската Апостолическа

в Рим е една от най-старите библиотеки в света. Официално е основана от папа Николай V през 1448 г., но в действителност първите дни на библиотеката датират от времето на ранната християнска църква. Тя притежава едни от най-значимите колекции на исторически текстове и древни ръкописи в света. Днес в нея има около 60 000 манускрипта, около милион печатни книги и повече от 100 000 гравюри и географски карти. Сбирката й непрекъснато се попълва и обновява. Помещенията й са украсени с фрески и картини на италиански майстори като Гуидо Рени. На една от стените има римска фреска от епохата на Октавиан Август (63 г. пр.Хр. - 14 г. сл.Хр.). Читалнята зала е разположена в Голямата Сикстинска зала.

14. В Юнивърсити клуб

който се намира в Ню Йорк, библиотеката е главната гордост. Намира се в сграда стил италиански Ренесанс. Удивителните фрески на тавана са работа на американския художник Хенри Сидънс Моубри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай