451 градуса по Фаренхайт или цензурата на чипа 

Изкуственият интелект все по-често започва да ни цензурира, тъй като неговите параметри са задавани от естествен интелект, който не е бил на нужното ниво

451 градуса по Фаренхайт или цензурата на чипа  | StandartNews.com

Не, Рей Бредбъри не беше прав. Онова, което все още продължава да гори при 451 градуса по Фаренхайт, вече не е същото.

И Лойола не е прав - вече не трябва да влизат в дома ти и да проверяват дали държиш книги за вещици или други, които не отговарят на религиозните канони.

Ако Жельо Желев беше жив сега и някой Фейсбук робот бе засякъл многократно споделяното заглавие "Фашизмът", първият ни демократичен президент вече нямаше да има профил в социалните мрежи, ако изобщо си бе направил труда да си създаде такъв.

С което не искам да приравня написаното от Жельо Желев с текстовете на Мартин Карбовски, който тези дни загуби и четирите си профила заради публикации за ЛТБГ, или поне това е версията, поради която Фейсбук го е блокирал.

Защото когато държавата те санкционира, е длъжна да ти каже защо го прави. Ако Фейсбук те блокира, не е длъжен да ти го обясни - можеш само да имаш догадки. Например, че си използвал "език на омразата".

Не знам какво Фейсбук сървърите, както и работещите там, разбират под език на омразата, но очевидно това е само език, който засяга определени общности.

Аз също не съм съгласна с много от нещата, написани от Карбовски, но още повече не съм съгласна анонимен сървър, на който някой е задал определени "ключови" думи, да цензурира език, който борави с метафори и хиперболи, непонятни на строго линейния език на уравненията.

Помните ли как преди време в училище ни тормозеха с въпроса, от който на всички ни се повдигаше - "Какво е искал да каже авторът?" Очевидно е имало смисъл от това, а някой е пропуснал този урок.

Защото езикът не е буквалното и банално изречение, което Фейсбук-клонингът е взел и разчленил на съставните му части. Той е взрив от емоция, от неща, които се превеждат на невербално ниво, независимо дали става дума за вестникарски публикации, за онлайн издания или за литература.

Това е език, който вирее в контекст, но много ми се иска да изпитам цензорите от фейсбук знаят ли що е това контекст.

Вместо това на социалните мрежи им вграждат правилния "чип", който вади извън контекста всяка дума, която според него кореспондира с така наречения език на омразата. Който всъщност често пъти е просто език на свободното мнение.

Впрочем, оня убиец от Нова Зеландия, който свободно е изразявал мнението си в интернет преди да изпозастреля половин джамия, не е бил блокиран. Вместо това все по-често чувам от колеги журналисти, че им е наложен "бан" за малко по-свободен речник, който са използвали, за да илюстрират тезата си. 

Боже, да беше написал Ботев в социалните мрежи "Силно да любят и мразят", пък да види той банове. С което, пак подчертавам, не сравнявам Карбовски с Ботев, а подчертавам, че изкуственият интелект все по-често започва да ни цензурира, тъй като неговите параметри са задавани от естествен интелект, който не е бил на нужното ниво.

Хората, които ги задават, били ли са тествани ей така малко поне за филологическа грамотност? За познания по литература? Някой питал ли ги е дали знаят що е това литературни жанрове и тропи? Зная отговорите. И те са още по-притеснителни - социалните мрежи, които би трябвало да ни дадат по-голяма свобода на словото и на споделянето и които дълго време възприемахме като такива, в момента са се превърнали в мрежи от бодлива тел. Където са свободни да прелитат само определени пернати създания от определени социални групи. За останалите остава да си споделят манджите, снимки на котенца и отвреме-навреме коментари за някой политик, който и без това вече си е станал за бой, щото си купил една тераса, без да си я купи.

Лошото е, че Фейсбук определя какво е език на омразата. А тя си се шири. Без език- защото често е просто неграмотна. А да цензурираш журналистически материали заради думички - Юлиус Фучик беше писал нещо по въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай