Харчим 50 млн. за гъски вместо за спортуващи деца

Харчим 50 млн. за гъски вместо за спортуващи деца | StandartNews.com

Ще си тръгна от волейбола с незабравимо шоу в "Арена Армеец"

Владимир Николов е безспорният волейболист №1 на настоящия век у нас. Европейски клубен шампион, първенец на няколко страни, трети в света, Европа и на световна купа. През отминалата 2015-а година Владо записа и нови няколко постижения - спортсмен №1 на европейското първенство в София, Спортист №3 на България, а отпреди няколко дни е и Мъж на годината!
Безспорната му перла, обаче, е волейболното училище "Владимир Николов", което набра 300 души в София, а от април започва да открива класове и в градове извън столицата. Наскоро екскапитанът на националния отбор обяви, че на 8-и май ще отбележи с невиждан бенефис края и на състезателната си кариера. Което не му пречи в момента да е лидер на неговия Лион, като Владо е и в Топ 5 на играчите с най-много точки във френския шампионат през този сезон.
Неговата лична Фейсбук страница пък вече гони 40 000 последователи.

- Г-н Николов, имате средно 18,7 точки на мач този сезон, а след два месеца смятате да сложите точка на кариерата си. Не избързвате ли?
- Причината да взема това решение не са 38-те ми години, както смятат мнозина, а това, което ми коства да съм на ниво и в момента. Само съпругата ми е запозната какво изпитвам след мач, няма място по тялото, което да не ме боли. Ако мога да се изразя така,

аз играя два часа мач, след това два дни ме боли

и още два дни възстановявам след болката. Мотивацията ми да продължавам бе олимпиадата в Рио, но след като не се класирахме за там, смятам че е нормално да прекратя кариерата си.
- Немалко фенове, обаче, искат да ви видят на световното първенство през 2018-а, което ще е и в София?
- Наистина ще е фантастично изживяване да изиграеш световно първенство пред родна публика. Изпитах тази емоция през октомври по време на европейското. На 40 години да помислиш да изиграеш един такъв форум като Световно първенство на моя пост е нереално. Така, че можем спокойно да го установим за пореден път: За Владимир Николов волейболната кариера приключва с бенефиса му през май.
- Някакви подробности за него ще дадете ли?
- Все още ги уточняваме, защото подготвяме нещо, което наистина да се запомни. Вярвам, че с хората, които ще напълнят "Арена Армеец" на 8-и май, ще изживеем нещо неописуемо. Надявам се, че ще успеем да направим едно незабравимо шоу за всички фенове, които ще дойдат в залата. Нещо, което дълго време ще е в сърцата ни.
- Как вървят нещата с вашето волейболно училище?
- Хем добре, хем вече страшно мъчно. Интересът към училището ни е доста голям. Не само от София, но и от доста други градове. Но ние в столицата срещаме все по-голям проблем. И той е до болка познат - няма зали. Ползваме четири, но хората си имат бизнес-интереси и щом се появи по-платежоспособен клиент, ние отиваме на заден план. Така се озоваваме в нелепата ситуация волейболното ни училище и ВК "Левски" да са единствените два волейболни субекта в столицата, които нямат своя зала! Докарахме се дотам, че да върнем звезди като Боян Йорданов, Андрей Жеков, Методи Ананиев и Венци Рагин в "Левски", а хората да не могат да ги видят, защото от четири домакинства три играем при полузакрити или напълно залостени врати!
- Къде виждате тогава решението?
- Идеята ми е да изградим своя собствена зала. Модерна, която напълно да покрие нуждите ни както на клуба, така и на училището. Вече имаме вариант за място, появиха се и хора, които повярваха в проектите ни и ще участват във финансирането. Надявам се до 2018-а тази зала да стане реалност. Дотогава

не изключвам варианта "Левски" да напусне София

защото просто тук няма къде да се води нормален тренировъчен процес на професионално ниво, както и да се играят мачове по европейски норми.
- Звучите малко песимистично?
- Не, по-скоро се опитвам да бъда реалист. Та как да си оптимист, когато някакви НПО-та искат за отглеждането на гъски 50 милиона, колкото е бюджета на министерството за елитен спорт в олимпийска година!? Вие знаете ли с 50 милиона от бюджета колко зали ще се направят. Ама не такива в селца и паланки, които сега пустеят, а парите са "усвоени". Говоря за реални зали в градовете, които да са наистина от полза на клубовете, а от там и на хората. С 50 милиона инвестирани в спорта, ние ще спасим много повече деца, отколкото патици ще спасят НПО-тата с тези пари.
- Вие сте изключително активен в социалните мрежи по темата за войната на група "еколози" срещу спорта и туризма в България. Какво привлече вниманието Ви?
- Първо да кажа, че с екипа, с който поддържаме страницата ми, сме запалени планинари. Нещо повече, за мен и семейството ми ските са спорт №2 във фамилията след волейбола. Синовете и съпругата ми карат ски във всеки удобен момент,а и аз съм правил по някое спускане скришно. Така че аз приемам ски-каузата като наша национална кауза. И затова не ми допада абсурдът, който се разиграва в България, и който вече отеква в цяла Европа. Блокира се развитието на зимния спорт, на зимния туризъм и никой не смее да направи нищо.
- Какво имате предвид, че скандалите отекват в цяла Европа?
- Вижте, само Банско се посещава от над половин милион туристи през зимния сезон. Огромната част от тези хора са чужденци. Сложете Боровец, Пампорово и бройката вероятно ще надхвърли милион. Всички тези чужденци идват с нагласата да видят едни перфектни курорти на достъпни цени - информация, която получават от международните класации. И когато пристигнат
виждат безкрайни опашки, протести и медии, които от сутрин до вечер ни занимават с това

каква екокатастрофа ще настъпи, ако се сложи един нов лифт

Извинявайте, но аз чета доста по темата и мога да ви кажа, че в най-бързо развиващият се зимен курорт в Европа, Ишгъл, лифтовете се сменят на 5 години. Ходил съм в доста топ-курорти на Франция и Италия, където съм играл и никъде няма еко-проблеми. Вчера чета в интернет, че лифтовете в България няма нужда да се сменят, дори да са на 95 години. Защо!? Когато се върнат в родните си места, чуждите туристи разказват винаги едно и също - Българите са чудесни хора, планините са прекрасни, хотелите са много добри, но опашките съсипаха почивката ни!
- Вие лично имате ли опит с опашките на влековете и лифтовете?
- Да, имам. Както личен, така и мои приятели имат. За последно бях преди Коледа за два дни. Дотогава имах идея да заведем цялото ни волейболно училище на планина, за тонус. Отказах се. Как да накарам децата да мръзнат 2 часа на опашка!? Екологията в България се превърна в цирк. И цяла Европа ни се смее! Аз съм против изсичането на горите и съм за опазването на природата ни, но смятам че планините са за всички и всеки има право да ги посещава. Лифтовете са най-екологичния транспорт в планината и единствената възможност за някои да достигнат до върховете. Ако за подмяната на старите съоръжения с нови е наложително да се отсекат няколко дървета нека концесионерът да посади 10 нови дръвчета за всяко отсечено. Така не само ще се запази, но и ще се подобри екологичният баланс.
Чух, че е декларирана готовност да се изгради и професионален полигон за сноуборд, ама еколозите и него не одобрявали. На зимната олимпиада стискахме палци на Сани Жекова. Гледах стартовете и с едни мои познати. И, когато им казах, че в България има точно нула трасета за сноуборд, те не можаха да повярват!
Как да насърчим децата да карат ски или сноуборд?
- Нали за децата отговаря Министерство на спорта?
- Така е, но бюджетът на Министерство на спорта е по-малък от бюджета за гледането на гъските и диви кози. Колкото и голямо да е желанието на министър Кралев,

не може да огрее навсякъде с толкова малко пари

Пак ви казвам, за олимпийска подготовка на златните момичета от ансамбъла, на Тервел Пулев, на Ивет Лалова и останалите министерството разполага с доста ограничени средства. Да благодарим на Бог и на самите български спортисти, които правят чудеса с изключително малко пари. Но това не може да продължава вечно и с просто око виждате как отделни спортове вече западат почти безвъзвратно - фалирали федерации, напускащи страната спортисти, западнала инфраструктура.
- Не е тайна, че Вие живеете предимно във Франция. Как французите правят зимни спортове и екология?
- Французите го правят в интерес на хората. Веднага ще ви дам един пример - когато създават национален парк Меркантур, те не затварят цялата планина. Сядат местните хора и държавната власт и гледат къде е подходящо за ски в тази планина, къде вече има курорти, къде местните хора правят своите ферми, къщи, къде са най-ценните биологични видове. И след това чертаят границите на парка така, че всички да са доволни. Днес на единият склон имате ски курорти с 40 пъти повече лифтове, отколкото в цяла България, а на другия склон имате национален парк. Всички са доволни. Запознах се с доста французи по линия на общата ни любов към планините. За тях София и Витоша са истински феномен, няма такава столица с подобна прекрасна планина над нея. И ние я държим затворена, нарочно не я модернизираме. Знаете ли на колко години са съоръженията на Витоша? Опитах се да обясня един, два, три, десет пъти защо е така. Накрая се отказах.Хората просто не разбират. Нито за Витоша, нито за това, че даваме милиони на едни хора да учат рибата да плува.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай