Счупените яйца на златната кокошка

Счупените яйца на златната кокошка | StandartNews.com

Лекарство за 20 евро срути империята на Маша за милиони

Шарапова се прекачи от Сибирския експрес във влака до Хасково

Мария Шарапова е най-обсъжданата личност в световния спорт. Този път обаче хората се интересуват от нея не защото е спечелила турнир от Големия шлем. Не защото е направила нова марка бонбони, дрехи и друго. Причината не е и ново гадже след раздялата с последното - Григор Димитров. Този път цял свят гледа под лупа Маша заради една от най-страшните думи в спорта - допинг. Да, допреди понеделник никой не смееше и да си помисля, че една от най-красивите и талантливи тенисистки взима забранени стимуланти. И за това единственото логично обяснение за спешния брифинг, който тя свика, бе, че е решила да се откаже. Изглеждаше и логично с оглед на проблемите, които я преследваха в последно време - контузии и слаби резултати. Но родената в Няган, Сирибска област, Маша шокира всички с признанието, че е дала положителна проба .

Като истинска зодия Овен тя е упорита

и едва ли е обърнала внимание на хората, които са я посъветвали тя да не дава такава гласност на проблема. Но рускинята винаги е обвинявала първо себе си за грешките. Много често след като тя загуби мач, Мария не търси проблема другаде, а в себе си.

Но все пак тази драма е по-различна. Тук не става въпрос за сбъркан форхенд или много двойни грешки. А за нещо, което не само ще преобърне кариерата й в тениса, бизнеса, а и живота й. Колкото и милиони фенове да я подкрепят, оттук нататък тя винаги ще бъде помнена с този скандал. Но всъщност как се стигна до това положение? От един истински Сибирски експрес, който побеждаваше във всяко начинание, Шарапова се превърна в раздрънкана руска мотриса, която мина покрай Хасково, за да влезе в глух коловоз някъде в Града на Ангелите.

Още от двегодишна възраст Маша хваща ракета с дясната си ръка. Татко Юри и мама Елена я местят в Сочи, за да може малката Маша да стартира тренировки. В Сибир това няма как да се случи. През 1993 г. Шарапова стига до Москва, където отива в академията на Мартина Навратилова. След година Маша заминава за Флорида, САЩ, в по-големия клон на школата. Именно там тя доразвива таланта си и усъвършенства възможностите си. Прави професионалния си дебют през 2001 година, а само три години по-късно печели и първата си титла от Големия шлем. Маша триумфира на "Уимбълдън", което я направи първата рускиня, печелила легендарната надпревара на трева в Лондон. Следващите сезони са изключително успешни за нея. Тя става номер 1 в света, а освен това успява да спечели още "Аустрелиън Оупън" и "US Open". Именно този период превърна Шарапова в златната кокошка на спорта. Години наред тя "снасяше" златно яйце след златно яйце.

Беше номер 1 във всичко, с което се захване

Затова говори и фактът, че от 11 години насам неизменно оглавява класациите за най-добре печелещата жена в спорта. За миналата година, например, тенис звездата заработи близо 30 млн. долара, а цели 23 от тях дойдоха от спонсорски и рекламни договори. Американският спортен гигант "Найк" първи дава рамо на кариерата на Шарапова. Те са заедно, откакто рускинята е едва 11-годишна. През 2010 година двете страни подновиха своя договор. Той беше за цели осем години срещу 70 милиона долара. Концернът за спортна екипировка обаче и първи й би шута, след като тя хвърли бомбата в Лос Анджелис.

Друг от големите спонсори на Маша - "Порше", също й отряза милионите, които изливаше в спестовната й книжка. А Шарапова вече ще трябва и сама да си купува колите. Без тази подкрепа Мария едва ли щеше да бъде номер 1 по пари, защото е заработила едва 36,8 млн. от победи на корта. Това я поставя на второ място в историята след Серина Уилямс.
През 2012 година рускинята, макар и не с помощта на ракетата, отново "снася" златно яйце. С инвестиция от 500 000 долара тя се хвърля в бизнес, който няма нищо общо с кариерата й - бонбоните "Шугарпова". За броени месеци те се превърнаха в едни от най-търсените на пазара.

Всяко пакетче струва 5,99 долара

а за около 4 години бизнес Маша е спечелила над 4 млн. долара от лакомствата.

Да не говорим за многобройните модни участия, снимки за най-големите списания и какво ли още не, което носеше на рускинята също толкова много пари и позитиви.

Но всъщност след златния период на Маша (от 2004 до 2006 години) нещата за нея почнаха да не се получават толкова добре. Но само на корта! Почна се със серия от травми. Последваха спад в играта и ранглистата. За капак тя трябваше да почива дълго време и заради контузия в рамото. Болките обаче не отшумяха, а се обадиха още два пъти. Да, тя се стегна и спечели единствения й липсващ Голям шлем - "Ролан Гарос". Шарапова изцапа с клей черната си рокля през 2012 година, когато падна от радост, че е спечелила финала. Върна се и до номер 1 в световната ранглиста. Но така и не успя да надвие големия си конкурент в тениса - Серина Уилямс. Всъщност за последно Мария победи американката именно през онзи финал през 2004 година. Шарапова никога не е влизала в открита война с нея, но напрежението винаги се усещаше.
И отново в тази 2006 година има символика за началото на края. На брифингът в понеделник Маша разкри, че е почнала да взима мелдониума именно тогава. Интересно е, наистина как това лекарство, което струва 20 евро, изведнъж може да съсипе цялата тази империя.

В личния си живот Шарапова също има своите "златни яйца". През 2005 година тя бе заедно с певеца на "Maroon 5" Адам Ливайн.

Двамата се забиха на 18-ия рожден ден на

рускинята. Три години след това тя бе с телевизионния продуцент Чарли Еберсол. През 2011 тя дори бе сгодена за баскетболиста Саша Вуячич след двугодишна връзка. До сватба обаче така и не стигна. Не след дълго Маша даде сърцето си и българина Григор Димитров. Двамата обаче се разделиха през лятото на 2015 година. Оттогава Маша няма никого в леглото си (или поне го пази дълбока тайна). Както и в тениса и бизнеса, така и в любовта Маша счупи яйцата, които можеха да и донесат спокойствие и още по-голяма слава. А допингът - той някак е следствие от всички тези неща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай