Половината в пленума на БСП са милионери от приватизацията

Търсим справедливост, не лъжем хората, че ще им върнем загубените пари, казва депутатът от ГЕРБ Тома Биков

Половината в пленума на БСП са милионери от приватизацията | StandartNews.com

- Г-н Биков, какъв е смисълът да се разследват стари приватизационни сделки, след като те няма да бъдат разваляни ?

- Смисълът е, че има дела, които поради изтекла давност са прекратени, а по тях има разследвания и те биха могли да бъдат продължени, ако давността отпадне като обстоятелство.
- По повод готвените законови промени с цел ревизия на приватизацията не е ли проблем, че за всяко престъпление се прилага законът, който е бил в сила по време на неговото извършване?
- Сигурно е проблем. Ние сме депутати. Това, което можем да направим, е да предлагаме промени в законите. Естествено, че щеше да е далеч по-добре законът да беше прилаган по-ефективно в момента на сключването на сделките или след това в рамките на давността. Очевидно той не е бил прилаган през тези години, след като се оказва, че има някои очевидни нарушения в приватизацията за сделки, които и най-големият лаик вижда, че са неизгодни за държавата. След като няма наказани, означава, че може би и органите на реда не са работили добре или пък е имало и законодателни проблеми.
- Това ще реши ли въпроса за липсата на справедливост при приватизацията ?
- Съзнаваме, че това няма да реши на 100 процента въпроса със справедливостта, но ние имаме желание и воля да се опитваме да се справим с този проблем. Темата "корупция" в наши дни е свързана много дълбоко с усещането за несправедливост в началото на 90-те години на миналия век, когато едни хора, уж на случаен принцип, се събудиха богати, а други пък се събудиха бедни. Хората, които тогава са участвали в подобни неизгодни сделки, днес може би спят спокойно, защото е изтекла давността, защото са си препродали няколко пъти вече това, което са придобили тогава. Но достъп до тези активи имаха преди всичко няколко групи хора, които видяхме към кои структури са принадлежали след отварянето на досиетата.
Това са първата група хора - тези с картончета. Втората група са комсомолци на високо ниво. Третата група са партийна номенклатура на високо ниво на БКП. Четвъртата група са стопанска номенклатура отпреди 1989 г. Впрочем, поради своята компетентност, те са и най-успешните в приватизацията. Това го казвам без ирония, дори като комплимент към тях. Но другите три групи се оказаха неподходящи да изградят модерна пазарна икономика. Кой поради некадърност, кой поради алчност. Имаше и пета група хора-авантюристи, мошеници, които просто влязоха в едни предприятия и ги съсипаха поради простотия и некадърност. Всички тези групи пък се възползваха от един първоначален хаос, доста добре организиран, от онези, които знаеха какво ще се случи. А това бяха хора свързани най-вече с БСП, защото те имаха лостовете, имаха информацията, имаха възможността да режисират по един или друг начин първите години на прехода. И с това да ощетят огромното мнозинство от българския народ, който не можа да разбере какво му се случва.
- Как ще коментирате заявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че е
съгласна да се дебатира приватизацията, ако обаче се включат и други теми на прехода като масовата приватизация, концесионните договори, групировките.
- Радвам се, че госпожа Нинова говори за масовата приватизация. Ще припомня, че тя достигна своя пик при управлението на БСП начело с Жан Виденов. Госпожа Нинова има в своята парламентарна група експерти по тази тема като Румен Гечев. Благодарение на БСП
приватизацията се забави толкова много, че в края на тяхното управление огромна част от предприятията бяха или фалирали, или на загуба, която изглеждаше непреодолима. И това създаде после предпоставката една немалка част от фирмите да бъдат продадени на безценица с аргумента, че никой не иска да ги купи. В много от случаите това беше вярно, защото кой ще купи предприятие, което е източвано на принципа на входно-изходната икономика. Така функционираше в продължение на 6 години българската икономика с едно малко изключение-правителството на СДС от 1991 г. То се опита да осъществи определени реформи, да ги направи по малко по-различен начин от т.нар. плавен преход към демокрация, който Луканов обяви в началото, но беше свалено на 11-ия месец с гласовете на БСП и ДПС.
Относно силовите групировки те се появиха по времето на Любен Беров. И тогава стигнаха своя пик. По времето на Жан Виденов една част от тях бяха направили държава в държавата. Помните думите на Ренета Инджова след падането на Беров, че България е държавата на Мултигруп.
Иначе съм учуден от истеричната реакция на БСП заради внасянето на един наш текст, който цели да даде възможност, ако по време на приватизацията е имало престъпления, те да бъдат разследвани. Нещо, което БСП е твърдяла винаги, доколкото се сещам. От 20 г. те обясняват, че приватизацията е престъпна, а сега госпожа Нинова казва, че партията ще вземе решение на пленум. Ами половината от този пленум са хора, които са станали милионери по времето на приватизацията. Включително и тя самата. Ние обаче не сме направили закон заради нея или нейните съпартийци. Правим този опит за връщане на някаква справедливост, защото хората имат нужда от това. Иначе не лъжем хората, че ще върнем парите, които са загубили по време на тези събития.
- Стана ясно, че ще бъдат разследвани отново 5200 сделки. Това не е ли огромен обем работа, с който прокуратурата трудно ще се справи ?
- Толкова са всички сделки по време на приватизацията. Ще подчертая- не всички сделки са порочни и лоши, има и добри сделки. Но има знакови сделки, които са известни на всички. Може да бъде направен опит хората, които са унищожили абсолютно целенасочено и без никакви скрупули някои от тези предприятия, да се опитаме да получат заслуженото. Дано да има и такава воля и в съдебната власт.
- Може ли да назовете конкретни имена на участници в приватизацията, за които имате съмнения, че са извършили нарушения. Попадат ли сред тях политици като Корнелия Нинова и Георги Гергов или емблематични приватизатори с фалирали предприятия като Николай Банев ?
- Корнелия Нинова самата не крие, че е участвала активно в приватизацията на "Техноимпекс". Не съм чул тя да обяснява нещо по този повод, а е длъжна да го направи не за друго, а защото има претенцията да бъде морален стожер на българското общество и да говори от името на народа. Нямам намерение да изреждам хора, защото се приема, че правим закон за някакви конкретни хора.
За информация на госпожа Нинова да й кажа, че преходът свърши. Краят го сложи влизането на България с ЕС и затова може да говори с редица социолози и политолози с по-леви убеждения, които ще й кажат същото, което и аз казвам. Въпросът тук е вече за миналото. С миналото се занимава съдебната власт. Ние се занимаваме с настоящето и бъдещето,защото сме политици.
- Смятате ли като реалистично обявеното намерение да прокарате промени в Конституцията от раз, разчитайки дори на подкрепа и от БСП за нужните 180 гласа ?
- Разчитаме наистина на всички партии. Готови сме да подкрепим и предложенията на БСП, когато те постъпят. Надяваме се те да направят същото с нашите предложения. Иначе дотук виждаме заявки от Обединените патриоти, от ДПС, не съм чул ВОЛЯ какво мислят, но те така или иначе често заявяват, че са против всякакви порочни практики и това ни навежда на мисълта, че би трябвало да ни подкрепят.
Ако БСП не ни подкрепи, тогава ще минем на бавната писта - 160 гласа, но това ще ни отнеме малко повече време. Ако другите партии ни подкрепят, тези промени по всяка вероятност ще минат. Ако БСП ни предоставят техните предложения и заедно ги внесем, тогава това най-вероятно ще се случи по-бързо и се надявам да се случи по този начин.
- Как ГЕРБ приема ролята на ДПС в момента- от една страна движението подкрепя идеята за промени в Конституцията с цел разкриването на нарушенията в приватизацията, а от друга е съюзник на БСП в готвения вот на недоверие към кабинета ?
- Нямаме информация какви са мотивите на ДПС за това тяхно поведение, но подчертавам, че конституционната промяна няма нищо общо с вота на недоверие.
- Какви са очакванията ви за мониторинговия доклад на Еврокомисията за България, който се очаква в сряда ?
- Докладът да бъде обективен и положителен. Такива са, доколкото виждам, очакванията и на властите и на председателя на Европейската комисия Юнкер и на останалите еврокомисари. И в този смисъл, на фона на един хубав доклад,
на публични ангажименти от страна на господин Юнкер за влизане на България в Шенген,
БСП и ДПС точно сега ще искат вот на недоверие за корупция !

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай