Не името на Македония, а ребългаризацията е важна

За две години може да имаме още милион с БГ паспорти в западната ни съседка, казва проф. Божидар Димитров

Не името на Македония, а ребългаризацията е важна | StandartNews.com

Македония е сред любимите теми на професор Божидар Димитров. Бившият шеф на Националния исторически музей наскоро регистрира партия "Кубрат", чийто учредителен конгрес ще бъде на 16 септември тази година. Автор е на 20 монографии и над 200 студии и статии. Сред книгите му са „Десетте лъжи на македонизма", „Македония - свещена българска земя", „12 мита в българската история". Пред в. "Марица" проф. Димитров коментира сключения договор между Атина и Скопие, според който България вече граничи с държавата Северна Македония.

- Как оценявате подписването на споразумението между Атина и Скопие?
- Договор между Атина и Скопие може да има само когато парламентите на двете страни гласуват споразумението, постигнато между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев.
В дълга скоба ще подчертая, че това е подхвърляне на една дъвка от съответните тайни щабове на правителствата на Белград, Атина, а донякъде участваме и ние, като наблюдаваме и се смеем на мъките на обществеността в Западните Балкани да измисли име на държава.
Давате ли си сметка колко е унизително за една държава и един народ да им търсят име?!
Не знам случай в световната история да се търси име на държава, а населението да се принуждава да се съгласява или да оспорва.
Смятам, че случващото се е дъвка, защото е важно не името на една държава, а съдържанието, какъв народ живее там. И веднага ще дам няколко примера в защита на тази теза. На северната граница на Македония от 10 години съществува държавата Косово. Това е българско, а не албанско име, за което няма и капка съмнение в световната наука. В държавата Косово живеят албанци, а не косовари, както някои пишат. И албанците в Косово не протестират срещу българското име на страната си. Това е историческото име на областта и толкова!
Малко по на юг се намира остров Кипър, който е островна държава. Хората, които живеят там, не се смятат за кипърци, а за гърци, както и целият свят. И никак не се притесняват от името Кипър. (От другото име на богинята Афродита - Киприда, родена от вълните -бел. ред.)
В Молдова 4.5 млн. души се смятат за румънци, пишат на литературен румънски език, а не на писмена форма на местен диалект, какъвто е случаят с Македония - където е измислена писмена форма на един български диалект и казват, че това е македонски език. За разлика от тях, молдовците казват, че това е румънски, а не молдовски език, без да имат притеснения от това.
Същото е и с Македония - не би трябвало да има притеснения от името, което и да е то. Важно е какво население живее вътре - това трябва да ни вълнува и да бъде крайъгълен камък на българската политика спрямо Македония.

- Какво следва от подобна позиция спрямо западната ни съседка ?
- Стратегическата ни позиция по отношение на Македония като държава и като население, което живее там, каквато отдавна трябва да имаме, но нямаме, е там да живеят българи. Може да го постигнем бавно, в момента имаме 10 процента от населението вече, което заявява, че е българско, има българско гражданство и паспорти. За 2 години можем да направим това население един милион със съответни поправки в закона, каквито отдавна съм предложил, каквито НФСБ предложи и кой знае защо прекрати тази дейност и се зае с изключително важната патриотична дейност намаляване на шума на Слънчев бряг.

- Ще остане ли името Северна Македония?
- Не това трябва да ни вълнува. Мен като лидер на партия "Кан Кубрат" това въобще не ме вълнува. Интересува ме кога милион и 200 хиляди души в държавата Македония ще смятат, че са българи. Т.е. кога ще бъде осъществен процесът на ребългаризация, както казваше не някой друг, а бившият президент на Македония Киро Глигоров. Той измисли тоя термин, не Божидар Димитров. Това е важно за нас - в Македония да живеят българи. Пет пари не давам дали съседката ни ще се казва Северна Македония, Илирия или Югозападна България - все тая.
Да, властите в Скопие са под натиск - споразумение с Атина е условие, за да получат покана за членство в НАТО и ЕС. Впрочем Македония почти беше влязла в НАТО, но на срещата в Букурещ и Гърция, и ние гласувахме против и ги спряхме. Сега Заев е решен това да стане. Но от гледна точка на българските интереси то е без значение.
Ципрас и Заев обаче не управляват тоталитарни държави. Отдавна минаха времената, в които диктатори като Сталин и Мусолини се разбират помежду си. Въпросът за новото име Северна Македония трябва да бъде поставен в парламента в Скопие. Очакват се и референдуми, в които за името ще се произнесат гражданите на двете страни.

- Трябва ли да имаме опасения, че заради новото име съседите ще предявят териториални претенции към нас?
- Какви териториални претенции!? Нищо не могат да предявят - не са в такава позиция. Няма как двумилионна Македония, от която 800 хиляди са албанци, цигани и турци, да тръгнат срещу 8-милионна България. Веднъж присъствах на разговор с подобни заплахи, където патриотично настроен македонец, попрекалил с жълтата ракия, скачаше и се заканваше: "Ще тръгнем, ще ви прегазим!". А един по-трезв македонец му каза: "Стига, бе! Само София е два пъти по-голяма от Македония - като грабнат по една сопа софиянци, такъв бой ще ни хвърлят, че ще го помним до края на света!". Това е! Никакви претенции не могат да предявят - нали искат да влязат в ЕС и НАТО, какви претенции към страна членка, каквато сме ние?!
От 200 само 28 държави са в ЕС. Той да не е раят на света?

- Колко важно е за сигурността на региона Македония и други страни от Западните Балкани да станат членки на ЕС и НАТО?
- Разбира се, че колкото повече членки от Западните Балкани, толкова по-добре. За нас е най-важно Сърбия да влезе, защото оттам минава най-краткият път към Европа - той е с 277 км по-кратък, отколкото пътят през Дунав-мост. До Виена се стига за 8 часа, при това още нямаше магистрала Калотина-Ниш, а сега вече има. А и отсечката от Сливница до Калотина е магистрала, ще се стига по-бързо.

- Имат ли шанс Западните Балкани да станат по-сигурно място, след като поставихме региона в дневния ред на Европа по време на европредседателството ни?
- Имат шанс, ако народите тук се отърват от щампи. А те никак не са малко. На сръбските политици например им е съвършено ясно, че ако стане чудо и Косово се върне в границите на Сърбия, ще имат 2 млн. албанци. Обединени в една партия, те ще вземат властта в цялата Сърбия, т.е. Сърбия ще бъде управлявана от албанци. Политиците в Белград знаят това и не го искат. Но никой не смее да се откаже от Косово - наясно са, че първият, който обяви публично: Косово не е наше!, ще е жив политически труп, а може би и не само политически -ще го убият.

- Дойде ли краят на македонизма?
- Не е дошъл. Преди дни македонизмът беше в България. Идва президентът Георге Иванов и казва: Македония е всичко най-ценно, което имаме, не можем да се откажем от него! Питам - какво имате? Имате нещо откраднато от историята на Гърция.
Впрочем визитата на президента Иванов е била планирана отдавна. Може би трябваше президентът Румен Радев да договори отлагане. Бих постъпил като премиера Борисов, който отказа среща с македонския президент - не можеш за 120 секунди да ми гониш приятеля, с когото имам споразумение, и да очакваш на следващия ден да те посрещна с фанфари и почетни роти. Не става!
Македонизмът е измислен от сърбите, от Белград, за да задържат Македония извън ЕС и НАТО. Ние също потривахме ръце как се гаврят с македонците и тяхната глупост.
Все пак обаче македонизмът лека-полека ще отстъпи, това е ясно.

- Ще разреши ли двустранният ни договор със Скопие спорните проблеми помежду ни?
- Как очаквате двустранната комисия да уреди споровете ни? Македонците не искат да отстъпят нито на крачка, ние - също. Не можем да обявим Гоце Делчев за македонец. Можем да покажем поне 10 документа, включително лични писма на Гоце Делчев, доказващи обратното.
Какъв компромис да се направи с фактите и историята?! Компромис с нещо, което се е случило, е фалшификация. Ние фалшификации няма да правим!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай