Изборът сега е за или против Европа

Готов съм да се върна от Брюксел, когато се наложи

Изборът сега е за или против Европа | StandartNews.com

Дадох дума на Борисов, че ще имаме най-много мандати, казва Томислав Дончев

- Г-н Дончев, до изборите остава един месец, а разликата между ГЕРБ и БСП е много малка. Ще успеете ли да изведете листата до победа?

- Разликата всъщност не е толкова малка, но по-важна е самата технология за постигане на победата. Ще разчитам на доказан и амбициозен отбор, на силни тези, на живия контакт с обществеността и това да убедим хората в нашите тези. Ще водим абсолютно позитивна кампания, която ще разчита на послания, а не на удари под кръста.

- Кои са приоритете в управлението, които биха направили България равностоен член на европейското семейство?

- Първата и основна теза, която ще защитаваме, е, че Европа не е проблем, а е част от решението му. Не бива да забравяме, че Общността не е причина за кризата, а напротив. ЕС успя да преведе всички държави членки през трудностите и им помогна да оцелеят в кризата. Само преди дни ни поканиха в Евразийски съюз. И е изключително важно всички политически сили да обявят позицията си по този въпрос и да имаме официална позиция.

Категорично трябва да е ясно и дали мястото на България според всички на политическата сцена е в ЕС, колкото и странно да е дебатиране на този въпрос на евроизбори. Втората ни силна теза е, че ние няма да се заиграваме с популизма. Ясно е, че някои са готови да обещаят дори и чудеса с ясното съзнание, че обещанията им са неизпълними. Като такова мога да посоча твърдението, че някои смятат да се борят за по-голямо еврофинансиране за следващия период. Като е напълно ясно, че бюджетът на Общността е ясен още от пролетта на миналата година и ние нямаме никакъв шанс за корекции освен незначителни. Единственото, на което можем да разчитаме, са допълнителни финансови инструменти, по които да защитим проекти, като "Свързана Европа" и "Хоризонт 2020" например.

Като популизъм определям и изказването на Станишев, че ако Мартин Шулц оглави ЕК, страната ни автоматично ще бъде приета в Шенген. Напълно ясно е, че на подобно решение се противопоставят отделни страни членки, на които председателстването на ЕК няма да промени позициите. Третата теза, зад която ГЕРБ застава, е, че ако искаме да движим националната и европейската икономика напред и да живеем по-добре - решението е едно - да произвеждаме повече. При това не само като индустрия, но и като стоки и услуги. Не бива да залагаме единствено на преразпределението и харченето на парите, но и да помислим откъде ще дойдат те. В Европа е 7% от световното население, но произвежда 22% от БВП на планетата и 50% от социалните плащания. Ако страните членки искат да продължат социалната политика и да запазят постигнатите придобивки, те трябва да инвестират в по-добро образование, иновации и наука, да намалят административната тежест, да заложат на повече демокрация и по-малко бюрокрация. И това е разликата в политиката на ЕНП и левите.

Ние също искаме да запазим доколкото е възможно социалните придобивки, но не мислим, че това ще стане чрез по-добро социално разпределение, а чрез инвестиции в образование и иновации. Евроизборите не са конкурс за еврочиновници, защото освен безспорно богата експертиза е нужно и доверие както в политиките, така и в конкретните кандидати.

- Доколко евроизборите приличат наистина на конкурси от друг тип - например "Мис Свят", в които подкрепата към съответната нация/партия е по-важна от достойнствата на конкретните кандидати?

- Безспорно е значението на политическите тези, но не бива да се подценява и персоналният принос на включените в листата. Защото все пак хората имат своите чисто човешки симпатии и антипатии. И в този смисъл кампанията за тях не започва отсега, а е продължение на вече изградения с действия и бездействия през годините имидж.

- Колко евродепутати обещахте на Бойко Борисов като водач на листата на ГЕРБ?

- Винаги избягвам да отговарям на този въпрос, за да не се окаже, че трябва да опровергавам самия себе си и съм подценил числото в собствените си прогнози. Това, което обещах на Борисов, е, че ще имаме най-много евродепутати.

- Защо вместо сам да оглави листата на ГЕРБ Борисов предпочете вас?

- Ролята на лидера е да бъде там, където има най-голяма нужда от него - а именно в България. Моят избор дойде благодарение на това, че получих най-много гласове от структурите в страната, за което съм им благодарен. Някои дори след това споделиха, че са гласували с болка за мен, защото мислят, че мога да свърша много и ако остана в България.

- Бихте ли участвали в дебат и на какви теми с основния ви опонент Сергей Станишев, който е не само лидер на БСП, но и на ПЕС?

- Готов съм по всяко време на дебат с г-н Станишев, стига той да е принципен, експертен и без компромати.

- Борисов на няколко пъти заяви, че "ще си ви върне в правителството", ако ГЕРБ спечели следващите парламентарни избори. Готов ли сте да направите такава стъпка?

- Вече на няколко пъти заявих, че при нужда бих се върнал, за да помогна с експертизата си, ако има нужда от мен.

- Това обаче няма ли да бъде предателство спрямо всички онези, които биха дали гласа си за вас в предстоящите евроизбори?

- Не. Защото това ми намерение е предварително обявено и не е скрито. Освен това бих се постарал тезите, за които ще се боря за място в Европарламента, да бъдат добре защитени там, независимо дали аз ще се върна при нужда в България.

- Ако бяхте станали финансов министър, какви грешки на Симеон Дянков щяхте да поправите?

- Въпреки някои от грешките, които допусна Симеон Дянков, като цяло политиката, която водеше, бе правилна, като се изключи например решението да не вдигне добавките за майки.

- Колко депутати още ще напуснат групата на ГЕРБ?

- Слуховете варират от 1 до 10. Засега обаче подобно нещо не се е случило, така че няма как да го коментирам. При една голяма парламентарна група от 100 депутати обаче подобно явление е нормално.

- Не ви ли смущава фактът, че точно Цветан Цветанов, срещу когото се водят няколко дела, оглави предизборния щаб на ГЕРБ?

- Цветанов е доказал, че е много добър организатор и професионалист. Опитите за разчистване на сметки чрез хвърляне на кал и сигнали до прокуратурата за съжаление са част от политическата действителност.

- Компроматната война срещу вас вече започна, което предполага нови изненада. Как ще отговорите на нападките?

- Компроматите срещу мен са толкова безумни, че нямам никакво намерение да им отговарям или да се занимавам с тях. Това вече прави адвокатът ми. Използването на компромати е тактика за хората, които нямат шанс със собствени достойнства да получат повече подкрепа или да се докажат. Техният единствен шанс е да очернят противника. Това прилича на партия шах, в която по-слабият противник вижда, че не може да спечели с ходове на дъската и вместо да се напрегне как да победи, започва буквално да плюе противника си, за да го омърси и откаже от партията.

- Кой е най-подходящият кандидат според вас за еврокомисар и ще има ли консенсус между основните партии у нас за една личност?

- Според мен г-жа Кристалина Георгиева се е доказала като професионалист, заемайки този пост. Въпрос е на политическо разбиране и съгласие, за да бъде направен най-добрият избор за България.

- В последния работен ден на Европарламента депутатите приеха резолюция за ситуацията в Русия и Украйна, както и за спиране на проекта "Южен поток". Смятате ли, че това е правилното послание и защо? По повод резолюцията левите в ЕП обвиниха ЕНП в предизборна агитация, така ли е наистина?

- Отговорът на този въпрос няма как да е едносричен, защото ситуацията е по-сложна. На първо място, "Южен поток" би могъл да бъде полезен за България. Но тук имат значение две неща. На първо място проектът не може да се реализира в България, ако това е в разрез с европейското законодателство. Важен фактор е и цената, както и ползите, които бихме имали от реализирането му. В настоящата ситуация обаче очевидно "Южен поток" е един от инструментите, с които ЕС се опитва да влияе на Русия и би било глупаво той да не се използва. И в тоя смисъл позицията на ЕС е напълно логична.

- Кое ще е първото нещо, което ще направите в Европарламента, за да защитите интереса на България?

- Не искам да отговарям с клишета на този въпрос. Според мен една от слабостите ни е, че ЕП не е достатъчно разпознаваем в България. Познаването на работата му би ни дало шанс да се възползваме по-добре от членството ни в ЕС и да защитаваме правата и интересите си като държава и в Брюксел, и в Страсбург. От тази гледна точка мисля, че са предвидени достатъчно инструменти за популяризирането на работата на ЕП у нас. И възнамерявам, ако бъда избран за евродепутат, да прекарвам поне 25% от времето на мандата си в България. Или с други думи - ще докарам Европарламента в България, както и България в Европарламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай