200 тенисисти идват в София на Европейското за ветерани

200 тенисисти идват в София на Европейското за ветерани | StandartNews.com

София. Повече от 200 тенисиста ще вземат участие на европейското първенство за ветерани в София, което ще се състои от 7 до 13 юли. Заявените състезатели са от общо 36 държави.

Надпреварите ще се проведат на кортовете на два комплекса – тези на Българския национален тенис център, и на СК „Дема", намиращ се в ж. к. „Младост" 1A.

„По отношение на организацията екипът ни е доста опитен и сработен. Готови сме за битките. Тенисистите започват да пристигат в неделя, а първите мачове започват в понеделник", заяви Мариана Ненова, директор на турнира. Олимпийската шампионка и президент на Българска мастър федерация Здравка Йорданова разкри, че България ще бъде домакин на Европейското по тенис за ветерани и в следващите 3 години.

„Прекрасно е, че имаме възможност да бъдем домакин на европрейското първенство по тенис за ветерани. Струва си заради идеята да имаме състезатели в тези възрасти. Та тези на близо 90 години са еталон за техните деца и внуци. Пример, който да следват не само в спорта, но и в живота", коментира Йорданова.

Най-възрастният състезател в София ще е 87-годишният италианец Анджело Сала (роден е на 18 декември 1926 г.), който ще участва за втора поредна година.

При дамите му с най-впечатляващо е ЕГН-то на сънародничката му Мария Тамазина Рамбауди – на 80 г. (13 април 1934).
Във внушителната българска група изпъкват Биляна Павлова, която е шампионка на Европа за 2013-а, Теодор Бачев и Явор Йосифов, които ще защитават миналогодишните си титли (последните двама на двойки).
Сред официалните гости ще бъдат Стефан Цветков – президент на Българска федерация тенис и вицепрезидент на Тенис Европа, Атила Рихтер (Унгария) – член на борда на Тенис Европа и Здравка Йорданова - президент на Българска мастър федерация.

Официална вечер ще се състои на 10 юли (четвъртък) на Българския национален тенис център. По всеки участник може да играе само в две от трите категории: единично, на двойки или смесени двойки. При осем или повече участници в категория се играе в схемата на директното елиминиране и утешителен турнир. До седмина участника в категория тенисистите се разделят в две групи по системата „всеки срещу всеки".

Победителите в групите играят финал. При трима, четирима или петима участника във възрастовата категория се играе по системата „всеки срещу всеки". Шампионът трупа актив от 210 точки за световната ранглиста при схема на директно елиминиране. Финалистът си тръгва със 150 точки, а полуфиналистът - със 100 т. При игра в групите първото място гарантира 210 точки. Организатори са Българска мастър федерация, СК "ДЕМА", БФТ, БНТЦ, Тенис Еврова с помоща на Министерството на младежта и спорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай