Листопад в ГЕРБ

Заради 5 гафа Цветанов получи подарък за ЧРД: сваляне на ореола

Листопад в ГЕРБ | StandartNews.com
  • Заради 5 гафа Цветанов получи подарък за ЧРД: сваляне на ореола
  • Борисов започна пренареждане в партията, подряза издънките

Не даваме Делян, изкрещя преди година и половина от парламентарната трибуна депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тогава енергетикът Добрев бе в центрофугата Кумгейт, пусната от Елена Йончева, а ГЕРБерите, начело с Цветан Цветанов се опълчиха на премиера и отказаха да гласуват оставката на колега си.
Днес Цвета Караянчева е председател на парламента и гласът й се чува по-силно от всички. Но също като съпартийците си остана безмълвна и натисна бутона "за" освобождаването на хасковския депутат, паднал поредна жертва на апартаментгейт.

18 месеца по-късно ГЕРБ вече не е същата. Безвремието в партията на Борисов свърши.

Американското самочувствие "Вие сте най-добрите"

с което Цветанов надъхваше партията през януари, угасна под синята лампа на Борисов. В началото на годината ГЕРБерите не му повярваха, че ще я включи. Решиха, че това е поредната закана за строяване на батальона. И вместо да изпълнят указанията му за приземяване, продължиха да ходят 5 пръста над земята. Но цунамито апартаментгейт ги стъписа. Лъвицата Десислава Атанасова скри нокти, Тома Биков, който при всяко обаждане на Нинова даваше брифинг, изчезна за седмица - две, депутатите спряха да си вдигат телефоните, кметовете излязоха сред хората. Страх скова партията, която след 10 години в управлението, смяташе, че следващата победа й е гарантирана заради видимите икономически резултати и международното признание.

Скандалът показа на ГЕРБерите, че името и авторитетът на Борисов не пазят, а наказват при грешки. И че е дошло времето, когато премиерът вече не пита, а направо уволнява, щом чуе нечие опетнено име.

За разлика от всички в партията, които треперят над апартаменти, вили, коли и пари, най-милото на Борисов е ГЕРБ. Създаде я от нищото, докато едни от тях имаха партийни книжки с различни цветове, а други

търкаха чиновническите бюра в мечти за кариера

За 10 години Борисов им даде власт, сила и самочувствие, превърна ги в елит. А мнозина от тях се самозабравиха. И го забравиха. Облякоха марковите дрехи, накупиха лимузините, наеха бавачки и домашни помощнички, уредиха родата си, обиколиха света с бизнескласа на парламентарни разноски. И се помислиха за недосегаеми.

Започнаха да се делят на лагери и да кроят интриги едни срещу други, разчитайки, че докато премиерът решава проблемите на Западните Балкани и гради имидж на България в чужбина, няма да забележи пълната промяна в партията си. Затова и отрезвяването в последните три седмици е болезнено. Борисов им показа, че лесно влиза в нова роля, макар и крайно нетипична - на партиен строител.

Независимо, че в момента Цветан Цветанов обикаля структурите, всяка от тях бърза да се отчете преди всичко на лидера. Защото случайно или не, с влизането на синьото лъвче в ГЕРБ, в партията задуха вятъра на промяната и започна да брули листата. Първият полъх дойде при представянето на общата листа, когато Борисов нито веднъж не погледна Цветанов, стоя с гръб към него и не продума за размяна на часовници. Вместо това

с усмивка изслуша словото на Томислав Дончев

а след това пред целия актив го похвали за блестящата му първа партийна реч. А тя завърши многозначително с думите: Колеги, не забравяйте, че след 26 май идва 27-ми. С това Борисов даде знак за пренареждането в ГЕРБ. Макар новите лица тепърва да излизат на сцената, нервността в старите е налице. Цветан Цветанов направи серия от грешки, които до този момент, никога не си е позволявал. Първо обяви, че няма кой да го накаже за апартамента с асансьор, после допусна слоганът на ГЕРБ за евровота "Европа ни чува" да се окаже копи пейст не само на кампанията на НДСВ преди 10 години, но и персонална идея на жената на Сергей Станишев - Моника, по онова време пиар експерт на Меглена Кунева. След това неджентълменски постави Йорданка Фандъкова в конфузна ситуация, съобщавайки как тя му е казала, че няма силата да издържи в ситуация като неговата. Накрая отиде да се среща с белгийския посланик и да коментира двустранните икономически отношения. Толкова нелепо и дразнещо, колкото и похвалата му за Борисов и Горанов от Щатите, когато всички чакаха неговата оставка, а той ги поздравяваше за повишения кредитен рейтинг на България от агенция "Фич". Затова и изобщо не бе изненада, че на рождения ден на Цветанов Борисов му подари сваляне на ореола: "Как няма кой да го накаже - първо е Господ, после са хората - избирателите, след това съм аз.  Аз го наказах!" Изглежда Цветанов не го разбра, защото въпреки това направи пети гаф - опита се да се върне в парламента през задния вход: като нещатен сътрудник на парламентарната си група. Е, само за ден - след поредното избухване на премиера по негов адрес.
В гнева си Борисов

развенча и моралните митове

около останалите герои в апартаментгейт. Заяви, че лично е махнал зам.-министрите и Цачева, забранил й е да се връща в парламента. Намекна да чакаме и оставка на Ангелкова. А малко по-късно сигурно е привикал и Делян Добрев.

Борисов си връща партията, бяха основните коментари. Всъщност, той никога не я е губел. Просто сега взема на ръчна и оперативното й управление. За да подреже издънките. Не го ли направи сега, есенният листопад може да отвее цялата партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай